Teatteri

(Päivitetty 9.8.2017)

Höljäkän kylän teatteriharrastus lähti uuteen nousuun 1990-luvulla. Siitä lähtien nuorisoseuran teatterin kesäteatteriesitykset ovat muodostuneet yhdeksi Höljäkän kesän eittämättömistä tunnusmerkeistä ja kohokohdista. Esitykset pidettiin aiempina aikoina nuorisoseurantalon salissa, mutta niin näyttämö kuin katsomotilatkin osoittautuivat ajan mittaan ahtaiksi ja epäkäytännöllisiksi. Uuteen vaiheeseen siirryttiin 2000-luvun alussa, jolloin esitykset siirtyivät nuorisoseurantalon ulkoilmateatteriin, kunnes sekin osoittautui epäajanmukaiseksi, vaikka ulkoilmateatterin katsomo katettiin ja katsomoa laajennettiin useampaan otteeseen.

Niin Höljäkän nuorisoseura käynnisti keväällä 2011 suuren luokan rakennushankkeen uuden kesäteatterikatsomon ja esiintymislavan rakentamiseksi. Kesäkuussa 2012 valmistunut Höljäkkä Areena tarjoaa monipuoliseen käyttöön soveltuvat tilat. Siihen kuuluu osittain maanpinnan alapuolella oleva amfiteatterimainen katettu 400-paikkainen katsomo. Sen vastapuolelle on rakennettu kulissina ja esiintymislavana toimiva varastorakennus, jota esiintyjät voivat käyttää pukeutumis- ja lämpiötilana. Rakenteiden väliin jäävää aluetta voidaan käyttää esiintymislavana erilaisissa tilaisuuksissa ja muuna aikana esim. lentopallon, katukoripallon tai tenniksen pelaamiseen. Teatteriesitysten lisäksi Areenaa käytetään konserttien, yhteislaulutilaisuuksien ja erilaisten yleisötilaisuuksien järjestämiseen.

Teatteritoiminta on ollut Höljäkässä osin myös ympärivuotista, sillä kesänäytelmän lisäksi nuorisoseuran teatteri on esittänyt joulunäytelmiä, ja vuosina 2002-2004 on esitetty ohjelmallinen kokonaisuus "Höljäkän hurjat hirvipeijaiset". Osittain näytelmiä on esitetty myös tilausesityksinä kylän ulkopuolella.

Aktiivisia toimijoita on noin 30 henkeä, niin lapsia ja nuoria kuin varttuneempaakin väkeä. Teatteriharrastuksen vahvuudesta kertoo osaltaan juuri eri ikäryhmien mukanaolo. Varsinaisten esitysten lisäksi teatteritoiminta pitää sisällään myös puvustusta, lavastusta, musiikkia, ääni- ja valotehosteita ja moninaisia järjestelytehtäviä.

Viime vuosina Höljäkän teatteri on tullut tunnetuksi koko perheen-teatterina ja tällä tavoin erottunut perinteisestä kesäteatteritarjonnasta. Tämä linjaus tuli ohjaaja Tuula Heikuran mukaan alunperin näyttelijöiltä. Höljäkän teatterissa toimii näyttelijöinä useita lapsia tasavertaisesti aikuisten kanssa, mutta lasten rooleissa.

Tuula Heikura valittiin joulukuussa 2016 vuoden ohjaajaksi Pohjois-Karjalassa tunnustuksena pitkäaikaisesta toiminnastaan Höljäkän teatterin ohjaajana ja teatteritoiminnan vetäjänä. Erityiskiitosta sai teatterin rohkea suuntaus koko perheen -teatteriesityksiin ja eri-ikäisten mukanaolo teatteritoiminnassa.
Yleisöä vuonna 2013 avatulla Höljäkkä Areenalla.
Kuva Anneli PulkkinenYleisöä Areenan katsomossa kesällä 2015.
Kuva Peter Laursen

Picture of the audience in Holjakka Outdoor Theatre
Yleisöä nuorisoseurantalon
ensimmäisessä ulkoilmateatterissa
Kuva © 2008 Marja EskelinenHöljäkän teatterin ohjaaja Tuula Heikura
Kuva Peter Laursen 2016


Tietoja nuorisoseuran teatterista ja näytännöistä antaa Tuula Heikura, puh. 050 4332402. Teatteritoiminnasta kerrotaan myös Höljäkän nuorisoseuran facebook-sivuilla.


Kuvia teatterin esityksistä ja kahviosta


Näpsäyttämällä pientä kuvaa saat esiin useampia kuvia kustakin aiheesta.

Kuvia 2017 näytelmästä

Kuvia 2016 näytelmästä Kuvia 2015 näytelmästä Kuvia 2014 näytelmästä

Kuvia 2013 näytelmästä Kuvia 2012 näytelmästä Kuvia 2010 näytelmästä

Kuvia 2009 näytelmästä Kuvia 2008 näytelmästä Kuvia 2007 näytelmästä

Kuvia 2006 näytelmästä Kuvia 2005 näytelmästä Kuvia 2004 näytelmästä

Kuvia 2003 hirvipeijaisista Kuvia 2003 näytelmästä Kuvia teatterin kahviosta


Kuvia kesän 2017 näytelmästä "Risto Räppääjä ja viimeinen tötterö"

Koko perheen teatterilinja jatkui Höljäkän kesäteatterissa ja samoin Risto Räppääjä-esitysten sarja, kun kesän näytelmänä esitettiin Risto Räppääjä ja viimeinen tötterö. Erityisen paikallisen leiman esitykseen toi se, että näytelmän tapahtumat sijoittuvat Höljäkkään. Matkaavathan päähenkilöt junalla Höljäkkään, jossa Konnan seisakkeella tapahtuneen välikohtauksen jälkeen alkaa todella tapahtua. Lyhyesti kerrottuna tarina rakentuu seuraavasti:

Herra Lindberg syö viimeisen keksijäätelötötterön, joka on Riston herkkua ja jota ilman hän ei voi elää. Alkaa jäätelön etsintä ja paljastuu, että tötteröitä on vielä jäljellä Höljäkän kesäkioskissa. Alkaa jännittävä junamatka kohti Höljäkkää. Kuka onkaan tuo salaperäinen nainen junassa ja mitä kaikkea tapahtuukaan Konnan seisakkeella? Onkohan Höljäkän kesäkioskissa vielä jäljellä keksijäätelötötteröitä vai tuliko turha reissu?

Näytelmän ohjauksesta ja sovituksesta vastasi Höljäkän teatterin "grand old lady" Tuula Heikura. Itse tarina perustuu kirjailijasisarusten Sinikka ja Tiina Nopolan samannimiseen kirjaan "Risto Räppääjä ja viimeinen tötterö", jonka julkistamistilaisuus oli Höljäkässä kesällä 2008.

Esityksiä oli kaikkiaan kaksitoista 4.7.-3.8. välisenä aikana; koeluontoisesti kaksi viimeistä esitystä elokuun puolella. Näytelmää kävi seuraamassa noin 1900 katsojaa. Sään suhteen oltiin onnekkaita, sillä kesän sadepilvet eivät osuneet Areenalle esitysten aikaan.

Palaa alkuun


Kuvia kesäteatterin kahviostaYleisöä Risto Räppääjä ja viiimeinen tötterö -esityksen tauolla
Kuva 2017 Peter LaursenKahvittelua ulkosalla
Kuva 2016 Peter LaursenKahvitarjoilua nuorisoseuran talon sisällä
Kuva 2016 Peter LaursenLippujono Röllin viimeiseen esitykseen kesällä 2013
Kuva 2013 Peter Laursen

Palaa alkuun