Teatteri

(Päivitetty 28.8.2016)

Höljäkän kylän teatteriharrastus lähti uuteen nousuun 1990-luvulla. Siitä lähtien nuorisoseuran teatterin kesäteatteriesitykset ovat muodostuneet yhdeksi Höljäkän kesän eittämättömistä tunnusmerkeistä ja kohokohdista. Esitykset pidettiin aiempina aikoina nuorisoseurantalon salissa, mutta niin näyttämö kuin katsomotilatkin osoittautuivat ajan mittaan ahtaiksi ja epäkäytännöllisiksi. Uuteen vaiheeseen siirryttiin 2000-luvun alussa, jolloin esitykset siirtyivät nuorisoseurantalon ulkoilmateatteriin, kunnes sekin osoittautui epäajanmukaiseksi, vaikka ulkoilmateatterin katsomo katettiin ja katsomoa laajennettiin useampaan otteeseen.

Niin Höljäkän nuorisoseura käynnisti keväällä 2011 suuren luokan rakennushankkeen uuden kesäteatterikatsomon ja esiintymislavan rakentamiseksi. Kesäkuussa 2012 valmistunut Höljäkkä Areena tarjoaa monipuoliseen käyttöön soveltuvat tilat. Siihen kuuluu osittain maanpinnan alapuolella oleva amfiteatterimainen katettu 400-paikkainen katsomo. Sen vastapuolelle on rakennettu kulissina ja esiintymislavana toimiva varastorakennus, jota esiintyjät voivat käyttää pukeutumis- ja lämpiötilana. Rakenteiden väliin jäävää aluetta voidaan käyttää esiintymislavana erilaisissa tilaisuuksissa ja muuna aikana esim. lentopallon, katukoripallon tai tenniksen pelaamiseen. Teatteriesitysten lisäksi Areenaa käytetään konserttien, yhteislaulutilaisuuksien ja erilaisten yleisötilaisuuksien järjestämiseen.

Teatteritoiminta on ollut Höljäkässä osin myös ympärivuotista, sillä kesänäytelmän lisäksi nuorisoseuran teatteri on esittänyt joulunäytelmiä, ja vuosina 2002-2004 on esitetty ohjelmallinen kokonaisuus "Höljäkän hurjat hirvipeijaiset". Osittain näytelmiä on esitetty myös tilausesityksinä kylän ulkopuolella.

Aktiivisia toimijoita on noin 30 henkeä, niin lapsia ja nuoria kuin varttuneempaakin väkeä. Teatteriharrastuksen vahvuudesta kertoo osaltaan juuri eri ikäryhmien mukanaolo. Varsinaisten esitysten lisäksi teatteritoiminta pitää sisällään myös puvustusta, lavastusta, musiikkia, ääni- ja valotehosteita ja moninaisia järjestelytehtäviä.

Viime vuosina Höljäkän teatteri on tullut tunnetuksi koko perheen-teatterina ja tällä tavoin erottunut perinteisestä kesäteatteritarjonnasta. Tämä linjaus tuli ohjaaja Tuula Heikuran mukana alunperin näyttelijöiltä. Höljäkän teatterissa toimii näyttelijöinä useita lapsia tasavertaisesti aikuisten kanssa, mutta lasten rooleissa.
Yleisöä vuonna 2013 avatulla Höljäkkä Areenalla.
Kuva Anneli PulkkinenYleisöä Areenan katsomossa kesällä 2015.
Kuva Peter Laursen

Picture of the audience in Holjakka Outdoor Theatre
Yleisöä nuorisoseurantalon
ensimmäisessä ulkoilmateatterissa
Kuva © 2008 Marja EskelinenHöljäkän teatterin ohjaaja Tuula Heikura
Kuva Peter Laursen


Tietoja nuorisoseuran teatterista ja näytännöistä antaa Tuula Heikura, puh. 050 4332402. Teatteritoiminnasta kerrotaan myös Höljäkän nuorisoseuran facebook-sivuilla.


Kuvia teatterin esityksistä ja kahviosta


Näpsäyttämällä pientä kuvaa saat esiin useampia kuvia kustakin aiheesta.

Kuvia 2016 näytelmästä Kuvia 2015 näytelmästä Kuvia 2014 näytelmästä

Kuvia 2013 näytelmästä Kuvia 2012 näytelmästä Kuvia 2010 näytelmästä

Kuvia 2009 näytelmästä Kuvia 2008 näytelmästä Kuvia 2007 näytelmästä

Kuvia 2006 näytelmästä Kuvia 2005 näytelmästä Kuvia 2004 näytelmästä

Kuvia 2003 hirvipeijaisista Kuvia 2003 näytelmästä Kuvia teatterin kahviosta


Kuvia kesän 2016 näytelmästä "Risto Räppääjä ja kuuluisa Kamilla"

Höljäkän kesäteatteri jatkoi vakaasti ja vankkumatta koko perheen teatteri -linjalla, kun kesäteatterissa esitettiin Sinikka ja Tiina Nopolan samannimiseen kirjaan perustuva näytelmä Risto Räppääjä ja kuuluisa Kamilla. Kirjailijasisaruksilta on aiemmin esitetty Risto Räppääjä ja viimeinen tötterö, joka sai maailmanensi-iltansa Höljäkässä kesällä 2010, ja Heinähattu, Vilttitossu ja Littoisten riiviö kesällä 2015. Myös "Risto Räppääjä ja kuuluisa Kamilla" oli maailmanensi-ilta, sillä kirjan pohjalta ei aiemmin ole tehty näytelmää. Höljäkän näytelmän oli kirjan pohjalta sovittanut Tuula Heikura, joka myös vastasi näytelmän ohjauksesta. Tekniikasta ja tehoisteista vastasi Sami Ehrukainen.

Näytelmän tapahtumat kietoutuvat tämän perusasetelman ympärille: Ristolla on tylsä loma, kun Nellikin on lähtenyt mummolaan. Rauha innostuu etsimään Ristolle kaveria ja löytääkin kuuluisan Kamillan. Mutta kuinka käy, kun Kamillan perässä liikkuvat vakoojat, jotka yrittävät estää hänen pääsynsä laulukilpailuihin. Tapahtumien keskiössä ovat Räppääjä-kirjoista tutut Rauha-täti, Risto, herra Lindberg ja Nelli.

Näytelmä toteutettiin yhdentoista näyttelijän voimin ja merkittävissä rooleissa oli huomattava joukko nuoria näyttelijöitä. Ohessa vuoden 2016 teatterilaiset kuvattuna ohjaajansa Tuula Heikuran kanssa sekä muutamia makupaloja esityksestä. Höljäkän nuorisoseuran sivustolla on useampia kuvia näytelmästä. Kuvat ovat Peter Laursenin ottamia.

Esityksiä oli kaikkiaan kymmenen ja niitä kävi seuraamassa runsaat 1.600 hyvinkin eri sukupolviin lukeutuvaa katsojaa eri puolilta maata ja maakuntaa. Katsojia oli vieläkin runsaslukuisemmin kuin kesällä 2015.Palaa alkuun


Kuvia kesäteatterin kahviostaKahvittelua ulkosalla
Kuva 2016 Peter LaursenEsityksen tauolla houkuttelevat niin makkarat kuin kahvi
Kuva 2015 Peter LaursenLippujono Röllin viimeiseen esitykseen kesällä 2013
Kuva 2013 Peter LaursenKahvitarjoilua nuorisoseuran talon sisällä
Kuva 2016 Peter Laursen

Palaa alkuun