Teatteri


(Päivitetty 6.8.2019)

Höljäkän kylän teatteriharrastus lähti uuteen nousuun 1990-luvulla. Siitä lähtien nuorisoseuran teatterin kesäteatteriesitykset ovat muodostuneet yhdeksi Höljäkän kesän eittämättömistä tunnusmerkeistä ja kohokohdista. Esitykset pidettiin aiempina aikoina nuorisoseurantalon salissa, mutta niin näyttämö kuin katsomotilatkin osoittautuivat ajan mittaan ahtaiksi ja epäkäytännöllisiksi. Uuteen vaiheeseen siirryttiin 2000-luvun alussa, jolloin esitykset siirtyivät nuorisoseurantalon ulkoilmateatteriin, kunnes sekin osoittautui epäajanmukaiseksi, vaikka ulkoilmateatterin katsomo katettiin ja katsomoa laajennettiin useampaan otteeseen.

Niin Höljäkän nuorisoseura käynnisti keväällä 2011 suuren luokan rakennushankkeen uuden kesäteatterikatsomon ja esiintymislavan rakentamiseksi. Kesäkuussa 2012 valmistunut Höljäkkä Areena tarjoaa monipuoliseen käyttöön soveltuvat tilat. Siihen kuuluu osittain maanpinnan alapuolella oleva amfiteatterimainen katettu 400-paikkainen katsomo. Sen vastapuolelle on rakennettu kulissina ja esiintymislavana toimiva varastorakennus, jota esiintyjät voivat käyttää pukeutumis- ja lämpiötilana. Rakenteiden väliin jäävää aluetta voidaan käyttää esiintymislavana erilaisissa tilaisuuksissa ja muuna aikana esim. lentopallon, katukoripallon tai tenniksen pelaamiseen. Teatteriesitysten lisäksi Areenaa käytetään konserttien, yhteislaulutilaisuuksien ja erilaisten yleisötilaisuuksien järjestämiseen.

Teatteritoiminta on ollut Höljäkässä osin myös ympärivuotista, sillä kesänäytelmän lisäksi nuorisoseuran teatteri on esittänyt joulunäytelmiä, ja vuosina 2002-2004 on esitetty ohjelmallinen kokonaisuus "Höljäkän hurjat hirvipeijaiset". Osittain näytelmiä on esitetty myös tilausesityksinä kylän ulkopuolella.

Aktiivisia toimijoita on noin 30 henkeä, niin lapsia ja nuoria kuin varttuneempaakin väkeä. Teatteriharrastuksen vahvuudesta kertoo osaltaan juuri eri ikäryhmien mukanaolo. Varsinaisten esitysten lisäksi teatteritoiminta pitää sisällään myös puvustusta, lavastusta, musiikkia, ääni- ja valotehosteita ja moninaisia järjestelytehtäviä.

Viime vuosina Höljäkän teatteri on tullut tunnetuksi koko perheen-teatterina ja tällä tavoin erottunut perinteisestä kesäteatteritarjonnasta. Tämä linjaus tuli ohjaaja Tuula Heikuran mukaan alunperin näyttelijöiltä. Höljäkän teatterissa toimii näyttelijöinä useita lapsia tasavertaisesti aikuisten kanssa, mutta lasten rooleissa.

Tuula Heikura valittiin joulukuussa 2016 vuoden ohjaajaksi Pohjois-Karjalassa tunnustuksena pitkäaikaisesta toiminnastaan Höljäkän teatterin ohjaajana ja teatteritoiminnan vetäjänä. Erityiskiitosta sai teatterin rohkea suuntaus koko perheen -teatteriesityksiin ja eri-ikäisten mukanaolo teatteritoiminnassa.Yleisöä vuonna 2013 avatulla Höljäkkä Areenalla.
Kuva Anneli Pulkkinen


Yleisöä Areenan katsomossa kesällä 2015.
Kuva Peter Laursen

Picture of the audience in Holjakka Outdoor Theatre
Yleisöä nuorisoseurantalon
ensimmäisessä ulkoilmateatterissa
Kuva © 2008 Marja Eskelinen


Höljäkän teatterin ohjaaja Tuula Heikura
Kuva Peter Laursen 2016

Tietoja nuorisoseuran teatterista ja näytännöistä antaa Tuula Heikura, puh. 050 4332402. Teatteritoiminnasta kerrotaan myös Höljäkän nuorisoseuran facebook-sivuilla.


Kuvia teatterin esityksistä

Näpsäyttämällä pientä kuvaa saat esiin useampia kuvia kustakin aiheesta.

Kuvia 2019 näytelmästä Kuvia 2018 näytelmästä Kuvia 2017 näytelmästä

Kuvia 2016 näytelmästä Kuvia 2015 näytelmästä Kuvia 2014 näytelmästä

Kuvia 2013 näytelmästä Kuvia 2012 näytelmästä Kuvia 2010 näytelmästä

Kuvia 2009 näytelmästä Kuvia 2008 näytelmästä Kuvia 2007 näytelmästä

Kuvia 2006 näytelmästä Kuvia 2005 näytelmästä Kuvia 2004 näytelmästä

Kuvia 2003 hirvipeijaisista Kuvia 2003 näytelmästä Kuvia teatterin kahviosta


Kuvia kesän 2019 näytelmästä "Heinähattu, Vilttitossu ja Rubensin veljekset"

Höljäkän kesäteatteri jatkoi jo vakiintunutta linjaansa, sillä myös kesäkaudella 2019 oli ohjelmassa koko perheen teatteria. Samalla jatkui Nopolan kirjailijasisarusten teosten sarja, kun Areenalle astuivat Heinähattu, Vilttitossu ja Rubensin veljekset Tuula Heikuran ohjauksessa. Näytelmän käsikirjoitus on Sinikka ja Tiina Nopolan. Heinähattu, Vilttitossu ja Rubensin veljekset -kirja ilmestyi Tammen kustantamana vuonna 2001 ja uusintapainoksena vuonna 2016. Kirjan pohjalta on tehty näytelmäversio, jonka kantaesitys oli Helsingin kaupunginteatterissa vuonna 2003, sekä elokuva vuonna 2008.

Höljäkän kesäteatteri kertoo esityksestä näin: Poliisit Isonapa ja Rillirousku pääsevät vihdoin lomalle. Edessä on ihana loma ilman Kattilakosken perhettä. Myös Heinähatun ja Vilttitossun perhe lähtee lomalle ja kuinka ollakaan he päätyvät poliisien kanssa vierekkäisille mökeille. Tästä alkaa naamioleikki, ja Rubensin veljekset astuvat esiin.

Kesäteatterikausi alkoi heti juhannuksen jälkeen ja viimeinen esitys oli sunnuntaina 21.7. Esityksiä oli kaikkiaan kaksitoista. Yksi esityksistä oli loppuunmyyty. Kaikenkaikkiaan teatterissa kävi noin 1.400 vierasta, koleasta kesäsäästä huolimatta.

Höljäkän teatterin väki toivotti kävijät tervetulleiksi seuraavin sanoin: Jo talvella se alkoi! Näytelmän valinta, näyttelijöiden haaliminen, sitten lukuharjoitukset ja vihdoin toukokuussa ulos harjoittelemaan. Vuorosanojen pänttäämistä, epätoivon tunteita, painajaisia, välillä hauskojakin hetkiä ja vihdoin onnistumisen iloa, kun homma alkoi vihdoinkin onnistua! Tässä sitä nyt ollaan ja jännitys tiivistyy! Kuinkahan meidän käy? Yleisön reaktioista päätellen hyvin kävi, esitys sai lämpimän vastaanoton ja ihastutti eri ikäpolvien katsojia.

Näytelmä vietiin läpi yhdeksän näyttelijän voimin. Käsikirjoittajien ja ohjaajan lisäksi toteutuksesta vastasivat Sami Ehrukainen ja Sini Hyvärinen (lavastus; laulujen sovitus ja muu musiikki), Iiro Rantala (laulujen sävellys), ääniajo (Tuula Heikura), Anne Rautajoki (kuiskaaja). Puvustus hoitui teatteriryhmän yhteisvoimin. Rooleissa olivat Elli Meriläinen (Heinähattu), Riikka Hiltunen (Vilttitossu), Helena Säppi (Hanna Kattilakoski), Markku Antila (Matti Kattilakoski), Tiina Pelkonen (Halise Alibullen), Leena Korhonen (Helga Alibullen), Sami Ehrukainen (Rillirousku), Jaakko Korhonen (Isonapa), Juulia Säppi (Susi ja huoltohenkilö).

Palaa alkuun

Kuvia kesäteatterin kahviosta


Yleisöä Risto Räppääjä ja viiimeinen tötterö -esityksen tauolla
Kuva 2017 Peter Laursen


Kahvittelua ulkosalla
Kuva 2016 Peter Laursen


Kahvitarjoilua nuorisoseuran talon sisällä
Kuva 2016 Peter Laursen


Lippujono Röllin viimeiseen esitykseen kesällä 2013
Kuva 2013 Peter Laursen

Palaa alkuun