Höljäkkä-päivä

(Päivitetty 17.4.2016)


Vuodesta 2002 lähtien on kesäisin vietetty Höljäkkä-päivää. Päivän tarkoituksena on ollut koota yhteen Höljäkän ystäviä yhteisen, Höljäkän kylän elämään liittyvän teeman ympärille sekä keskustelemaan Höljäkän kylän ajankohtaisista hankkeista ja kylätoiminnasta niin elinkeinoelämän, palvelujen kuin kulttuurinkin osalta.

Ensimmäinen Höljäkkä-päivä kesällä 2002 kulki höljäkkäläistapaamisen nimellä, ja sen tarkoituksena oli ennen muuta luoda yhteyksiä vakinaisesti Höljäkässä asuvien ja ns. etähöljäkkäläisten välille. Tuolloin keskityttiin lähinnä kylän esittelyyn ja keskusteluun höljäkkäläistoiminnasta sekä kartoittamaan etähöljäkkäläisten tarpeita ja odotuksia esim. palvelujen suhteen. Vuonna 2002 järjestetty päivä osoitti tarvetta vuosittaisen Höljäkkä-päivän järjestämiseen. Vuodesta 2003 lähtien Höljäkkä-päivää on vietetty erityisen teeman ympärillä.

Höljäkkä-päivien aihepiirit:

Tällä palstalla kerromme tekstein ja kuvin vuosien 2003-2008 Höljäkkä-päivistä. Vuosien 2009 ja 2011 Höljäkkä-päivistä on kuvaukset toisaalla.


Kesän 2008 Höljäkkä-päivä

Vuoden 2008 Höljäkkä-päivä järjestettiin lauantaina 19.7.2008 Höljäkän nuorisoseuran talolla. Päivän aiheena oli Höljäkän kyllästämö, jolle vuosi 2008 on toiminnan 50-vuotisjuhlavuosi. Päivän alustuksissa luotiin katsaus toisaalta kyllästämön nykypäivään ja tulevaisuudennäkymiin ja toisaalta toiminnan ja työnteon muutokseen kuluneina vuosikymmeninä. Höljäkkä Oy:n myynti- ja tuotantojohtaja Petri Rajasuo kertoi kyllästämön nykytoiminnasta ja kehityssuunnitelmista. Pitkän työuran kyllästämön palveluksessa tehnyt Auvo Korhonen kertoi kyllästämöstä työpaikkana ja työnteon muutoksesta vuodesta 1963 aina vuonan 1979 tapahtuneeseen tulipaloon asti ja kyllästämön johtajana useita vuosia toiminut Jaakko Korhonen vuosista 1980-2000. Tämä ajanjakso sisälsi monia käänteitä kuten epävarmuutta toiminnan jatkumisesta mm. omistajanvaihdosten takia.

Höljäkkä-päivän ohjelmaan sisältyi perinteiseen tapaan myös höljäkkäläisjärjestöjen puheenvuorot ja ohjelmaosuuksien lomassa nautittiin Höljäkän Miesköörin esiintymisestä neljän säestäjän avustamana.

Vuoden 2008 höljäkkäläiseksi valittiin maatalousyrittäjä Jere Jääskeläinen, jonka maatila oli vuoden 2007 Höljäkkä-päivän tutustumiskohteena.

Päiväohjelman päätteeksi järjestettiin opastettu kiertokäynti kyllästämölle. Kyllästämön toimintaa esittelivät myynti- ja tuotantojohtaja Petri Rajasuo ja kyllästämön tuotantopäällikkö Petri Meriläinen. Myös kiertokäynti keräsi runsaan joukon osanottajia.

Höljäkkä-päivän aiheeseen liittyen nuorisoseurantalolla järjestettiin valokuvanäyttely Höljäkän kyllästämö v. 1958-2008. Höljäkkä-päivän jälkeen valokuvanäyttely oli esillä Nurmeksen kirjastossa elokuun ajan. Valokuvanäyttelyn järjestelyssä avustivat useat yksityishenkilöt sekä Höljäkkä Oy, Nurmeksen museo ja Ylä-Karjala-lehti. Näyttelyn kokosivat etähöljäkkäläiset Leena Eskelinen ja Peter Laursen. Kesän näyttelyiden jälkeen valokuvat on sijoitettu pysyvästi Höljäkän kyllästämön tiloihin.

Höljäkkä-päivän iltana oli mahdollisuus seurata kesäteatteriesitystä nuorisoseurantalon ulkoilmateatterissa.

Höljäkkä Oy tuki Höljäkkä-päivän järjestelyä mm. tarjoten osallistujille iltapäiväkahvituksen ohjelman lomassa.

Ylä-Karjala-lehti julkaisi Höljäkkä-päivästä artikkelin 22.7. sekä artikkelin Höljäkän kyllästämöstä 19.7. Höljäkkä-päivän aattona 18.7. Höljäkkä Oy järjesti oman 50-vuotisjuhlan niinikään nuorisoseurantalolla.

Höljäkkä-päivän alustuksista koottuun materiaaliin Höljäkän kyllästämö 1958-2008, Ylä-Karjala-lehden artikkeli: Kyllä kylässä kelpaa asua!, Tuotantomäärät: kreosoottikyllästys ja Tuotantomäärät: suolakyllästys on mahdollista tutustua oheisten pdf-tiedostojen avulla.


Kuvia 2008 Höljäkkä-päivästäHöljäkkä-päivän yleisöä nuorisoseurantalon salissa
odotustunnelmissa ennen tilaisuuden alkua.
Kuva © 2008 Marja EskelinenIivari Mononen Oy:n myynti- ja tuotantojohtaja Petri Rajasuo
kertoi kyllästämön nykypäivästä ja kehitysnäkymistä.
Kuva © 2008 Marja EskelinenAuvo Korhonen kertoi kyllästämöstä vuodesta 1963
aina vuonna 1979 tapahtuneeseen paloon asti.
Kuva © 2008 Marja EskelinenJaakko Korhonen loi katsauksen
kyllästämön toimintaan vuosina 1980-2000.
Kuva © 2008 Marja EskelinenAlustusten jälkeen oli tilaisuus keskusteluun.
Ympäristökysymykset ja päätöksenteko toiminnan
jatkamisesta palon jälkeen nostattivat kommentteja.
Kuva © 2008 Marja EskelinenIltapäivän aikana kuultiin höljäkkäläisjärjestöjen puheenvuorot.
Vuorossa metsästysseuran puheenjohtaja Esa Kortelainen.
Kuva © 2008 Marja EskelinenHöljäkän Mieskööri ilahdutti Höljäkkä-päivän
osanottajia esiintymisellään.
Kuva © 2008 Marja EskelinenOhjelman lomassa nautittiin Höljäkkä Oy:n
tarjoamat iltapäiväkahvit.
Kuva © 2008 Marja EskelinenVuoden höljäkkäläinen 2008 Jere Jääskeläinen
sekä Ann-Christine ja Esko-poika.
Kuva © 2008 Marja EskelinenHöljäkkä-päivänä oli esillä valokuvia
kyllästämön viideltä vuosikymmeneltä.
Kuva © 2008 Marja EskelinenPäiväohjelman päätteeksi oli mahdollisuus
opastettuun tutstumiskäyntiin kyllästämöllä.
Osanottajia kyllästämön konttorirakennuksen edessä.
Kuva © 2008 Marja EskelinenKiertokäynnillä kyllästämöllä.
Kuva © 2008 Marja EskelinenKiertokäynnillä kyllästämöllä.
Kuva © 2008 Marja EskelinenKesän 2007 Höljäkkä-päiväKesän 2006 Höljäkkä-päiväKesän 2005 Höljäkkä-päiväKesän 2004 Höljäkkä-päiväKesän 2003 Höljäkkä-päivä