Ajankohtaista

(Päivitetty 3.7.2018)

Ajankohtaista-palstalla on tietoja seuraavista aiheista

 • Ajankohtaisia ilmoituksia
 • Kesän 2018 tapahtumakalenteri
 • Höljäkän nuorisoseuran Leader-hankkeet 2017-2018

 • Höljäkän ympäristöhankkeista
 • Kiinnostavat kyläkirjat ja kylätutkimus
 • Toimittajan pöydältä


  Ajankohtaisia ilmoituksia


  Höljäkän uusi aurinkosähköjärjestelmä

  Höljäkän nuorisoseurantaloon asennettiin kesäkuun alussa aurinkosähköjärjestelmä, joka on kytketty sähköverkkoon ja sisältää akun.

  Nuorisoseurantalon uutta aurinkosähköjärjestelmää esiteltiin 14.6. järjestetyssä Höljäkän energiaillassa, jonka järjestivät Pielisen Karjalan kehittämiskeskus PIKES yhdessä Maaseudun sivistysliiton ja Karelia Ammattikorkeakoulun sekä Höljäkän kylän kanssa. Höljäkän nuorisoseurantalon aurinkosähköjärjestelmän asennuksen on suorittanut Joensuun Telemaailma Oy/SolarWorks, jonka edustaja tutustutti järjestelmän toimintaan.

  Aurinkosähköjärjestelmän lisäksi päästiin tutustumaan sähkökäyttöiseksi muunnettuun pakettiautoon, sähköpyörään ja biohiilen valmistukseen. Tilaisuuteen osallistui runsaat kolmekymmentä tulevaisuuden energiaratkaisuista kiinnostunutta kuulijaa.

  Mainittakoon, että Höljäkän aurinkosähköjärjestelmä muistuttaa viime vuonna asennettua Haikolan talon hybridi-aurinkosähköjärjestelmää, joka on laatuaan ensimmäisiä Pohjois-Karjalassa. Lipinlahti ja Höljäkkä ovat osallistuneet Maaseudun sivistysliiton "Vähähiiliset kylät" -hankkeeseen, jossa aurinkopaneeli-investointeja valmisteltiin.  Nuorisoseurantalon aurinkopaneelien asennus
  käynnissä kesäkuussa 2018.


  Viikonloppuisin jälleen kaksi junavuoroa

  VR palautti aiemmin poistetun junavuoron Joensuu-Nurmes-välille sunnuntaina 25.3.2018. Näin iltajuna lauantaisin ja aamujuna sunnuntaisin liikennöi toistaiseksi samalla tavoin kuin kaikkina muinakin viikonpäivinä: Joensuu-Nurmes lauantaisin klo 18:00-20:06 (Höljäkässä klo 19:49), Nurmes-Joensuu sunnuntaisin klo 6:35-8:50 (Höljäkässä klo 6:51). Liikenne- ja viestintäministeriön ja VR:n uusi sopimus on määräaikainen ja voimassa vuoden 2019 loppuun asti.

  Aiempi kesäkuussa 2017 julkistettu päätös velvoiteliikenteen jatkamisesta uhanalaisilla rataosuuksilla merkitsee sitä, että henkilöjunaliikenne Joensuun ja Nurmeksen rataosuudella jatkuu toistaiseksi vuoden 2019 joulukuun puoliväliin asti. Joensuun ja Pieksämäen ja Joensuun ja Nurmeksen välinen liikenne on kuulunut vuoden 2016 joulukuusta lähtien kokonaan velvoiteliikenteen piiriin. Osto- ja velvoiteliikenteellä pyritään täydentämään junaliikenteen vuorotarjontaa ja mahdollistamaan liikenne sellaisilla yhteysväleillä, joihin liikennettä ei markkinaehtoisesti synny.

  Liikenne- ja viestintäministeriössä valmistaudutaan edelleen rautateiden henkilöliikenteen kilpailun avaamiseen. Henkilöliikenteen loppumisen uhka Joensuu-Nurmes-rataosuudelta ei ole tehdyn sopmuksen myötä väistynyt.


  Nuorisoseurantalon huoneisto vuokrattavana

  Höljäkän nuorisoseura tarjoaa vuokralle seurantalon yläkerrassa olevan noin 50 m2:n suuruisen kaksion osoitteessa Höljäkäntie 82, 75990 Höljäkkä. Huoneisto on uudenveroinen sisältäen hyvinvarustetun keittiön ja kylpyhuoneen. Huoneistoa vuokrataan myös lyhytaikaisempaan käyttöön.

  Vuokran suuruus on 300€/kk + sähkö, vesi ja tarvittaessa nettiyhteys valokuidulla. Lämmitysmuotona on ilmalämpöpumppu sekä suora sähkölämmitys. Mahdollisuus myös puulämmitteiseen ulkosaunaan sekä lämpimään varastoon, joista sovitaan erikseen.

  Tiedustelut: Jaakko Korhonen, puh. 0400 578 086 tai Mikko Nevalainen, puh. 050322 4005.


  Kirjastoauto lomalla 18.6.-29.7.2018

  Kirjastoauto jää lomatauolle ja siten se ei liikennöi 18.6.-29.7.2018 välisenä aikana. Kirjastoauto käy talviaikataulun mukaan torstaisin Höljäkän asemalla klo 16:35-16:45 ja Jurttivaaran tiehaarassa klo 16:45-16:55. Kirjastoauton reitti ja aikataulu kannattaa tarkistaa.


  Kyläyhdistykselle uusi puheenjohtaja

  Höljäkän kyläyhdistys valitsi vuosikokouksessaan uudeksi puheenjohtajaksi Niilo Ikäkoivun, puh. 040 674 1554 ja varapuheenjohtajaksi Esa Mustosen, puh. 040 5746351. Sihteerinä jatkaa Liisa Hautala, puh. 040 8225 225.


  Kiertokirje ja tietosuoja

  Höljäkkäaiheisten kiertokirjeiden ja tiedotteiden lähettämiseen käytetään ns. Höljäkkä-listaa, joka koostuu henkilöistä, jotka ovat antaneet sähköpostiosoitteensa kotisivujen ylläpitäjälle (allekirjoittaneelle). Muita tietoja kuin sähköpostiosoitteet listalla olevista ei ole. Kirjeet ja tiedotteet lähetetään ns. blind copy -periaatteella eli listalla olevat eivät näe toistensa osoitteita. Osoitteita ei myöskään anneta eteenpäin sen enempää yksityishenkilöille kuin järjestöillekään. 25.5.2018 astui voimaan EU:n yleinen tietosuoja-asetus henkilötietojen käsittelystä. Tähän liittyen pyydän ilmoittamaan, jos et halua jatkossa vastaanottaa Höljäkkä-aiheisia kiertokirjeitä ja tiedotteita, osoitteeseen leena.eskelinen@holjakka.fi.


  Talkoisiin!

  Talkooväkeä tarvitaan ja kaivataan mitä erilaisimpiin tehtäviin kesätapahtumien toteuttamisessa. Erityisesti kaipaamme vapaaehtoisvoimia teatteriesitysten järjestelyihin: kahvileivän leivontaan, kahvin- ja lipunmyyntiin, liikenteenohjaukseen, makkaranpaistoon, siivoukseen ja paikkojen järjestelyyn. Voit ilmoittautua merkitsemällä nimesi talkoolistalle, joka on nähtävillä nuorisoseurantalon ilmoitustaululla ja kesäkahvilassa. Voit myös ilmoittautua joko Jaakko Korhoselle, puh. 0400 578086 tai Anne Rautajoelle, puh. 0440 300030.

  Myös lauantaitalkoita on luvassa koko kesäkauden ajan. Niistä ilmoitetaan Ylä-Karjalan seurapalstalla ja nuorisoseuran sivuston kautta. Lisätietoja: Jaakko Korhonen, puh. 0400 578086.

  Talkoovoimin tehty työ on usean vuoden ajan ollut ratkaisevassa asemassa nuorisoseuran ja kyläyhdistyksen käynnistämien hankkeiden toteutuksessa. Työn tulokset näkyvät nuorisoseurantalon ja pihapiirin rakennuksissa samoin kuin kyläympäristössä aina retkeilyreittejä myöten.


  Kesän 2018 tapahtumakalenteri

  Alla kerromme Höljäkän kesäteatteritarjonnasta Areenalla, kesätoritapahtumasta nuorisoseurantalon pihapiirissä, kesäkahvilasta ja taidenäyttelystä ja runoillasta nuorisoseurantalolla sekä kurpitsakilpailusta ja romunkeräyksestä.


  Kesäteatterissa Kiljusen herrasväki

  Höljäkän kesäteatteri panostaa tänä kesänä klassikkoon, kun kesäteatterissa seikkailee Kiljusen perhe. Samalla teatteri jatkaa kiitosta saaneella linjavalinnalla, koko perheen -teatteriesityksillä.

  Kiljusen herrasväki saapuu Höljäkän kesäteatteriin kertomaan ihmeellisistä seikkailuistaan, jotka johtivat jopa Kiljusten maastakarkoitukseen. Mitäpä tapahtuikaan, kun Kiljuset saapuivat Helsinkiin ja panivat sekaisin koko kaupungin? Siinä meni sekasorron partaalle niin Korkeasaari, Linnanmäki kuin ratikkaliikennekin. Tulihan isä-Kiljusesta myös kuningas, mutta kuinka kauan hän oli vallassa?

  Näytelmän käsikirjoituksen on Jalmari Finnen teosten pohjalta työstänyt joensuulainen teatteriohjaaja ja kirjoittaja Aino Kivi, jonka ohjaamana Kiljusen herrasväki esitettiin Joensuun kaupunginteatterissa vuonna 2014. Höljäkän esityksen sovituksesta ja ohjauksesta vastaa Tuula Heikura.

  Esitykset:

  Esityksiä on kaikkiaan yksitoista 1.7.-5.8. välisenä aikana seuraavasti:

  Liput:

  Vain käteismaksu, ts. emme pysty vastaanottamaan luottokorttia. Tiedustelut ja varaukset: Anne Rautajoki, puh. 0440 300030 tai Tuula Heikura, puh. 050 4332 402.

  Mainittakoon, että Höljäkän näytelmä on Pielisen Karjalan teatterikesäesitteen lisäksi tällä kertaa mukana myös valtakunnallisessa Suomen harrastajateatteriliiton Kesäteattereita-esitteessä.

  Teatterisivustolla kuvataan Höljäkän teatterin toimintaa ja siellä on kuvia teatterin aiempien vuosien esityksistä.  Kiljusen perhe vauhdissa ensi-illassa 1.7.2018.


  Kesätoritapahtuma 14.7.2018

  Kesällä 2018 järjestetään lauantaitorien sijasta yksi koko perheen kesätoritapahtuma. Se on lauantaina 14.7. klo 11-13 nuorisoseurantalon pihapiirissä.

  Tarjolla on monipuolinen valkoima paikallisia tuotteita kuten

  Paikalla on veitsien ja puutarhakalusteiden teroittaja, joten torivierailla on ainutlaatuinen tilaisuus saada veitset ym. työkalut huolletuksi.

  Torin yhteydessä on yritys- ja tuote-esittelyjä paikallisilta yrittäjiltä sekä Höljäkän nuorisoseurantalon uuden aurinkosähköjärjestelmän esittely.

  Yhtenä vetonaulana on poniratsastusta lapsille nuorisoseurantalon pihapiirissä.

  Myynti- ja esittelypöytien lisäksi kyläyhdistys järjestää huutokaupan, johon voi toimittaa käyttökelpoista tavaraa. Yhteydenotot: Kari Rajahalme, puh. 050 61004. Lisäksi torilla järjestetään pienarpajaiset.

  Samaan aikaan kesätorin kanssa on avoinna nuorisoseurantalon kesäkahvila, josta kahvittelun, virvokkeiden ja jäätelön lisäksi löytyy erilaisia Höljäkkä-logolla varustettuja tuotteita kuten paitoja, pipoja ja kasseja sekä Höljäkkä-kirja. Juhlasalissa on esillä Kirsi Karlssonin taidetta.

  Perinteiseen tapaan kaikki ovat tervetulleita perustamaan oman toripöydän. Toivomme kuitenkin, että ilmoitat tulostasi, jotta voimme varautua toripöytien järjestelyssä. Tiedustelut ja yhteydenotot: Leena Eskelinen, puh. 050 534 1320 tai Ansu Jääskeläinen, puh. 040 747 3636.


  Kesäkahvila ja taidenäyttely

  Nuorisoseurantalon kesäkahvila on tuttuun tapaan avoinna kesätapahtumien yhteydessä kuten teatteriesitysten aikaan ja kesätoritapahtuman aikaan lauantaina 14.7.2018. Kesäkahvilasta löytyy kahvittelun, virvokkeiden ja jäätelön lisäksi erilaisia Höljäkkä-logolla varustettuja tuotteita ja siellä on myynnissä Höljäkkä-kirja.

  Nuorisoseurantalon juhlasalissa on heinäkuun ajan esillä Kirsi Karlssonin taidetta. Näyttelyyn voi tutustua kesäkahvilan aukioloaikoina. Kesäkahvilan emäntänä toimii Anne Rautajoki, puh. 0440 300030.


  Maarianvaaran teatterin vierailuesitys Kätkäläinen 26.7.2018

  Maarianvaaran kesäteatteri vierailee Höljäkkä Areenalla torstaina 26.7.2018 esittäen kirjailija Simo Hämäläisen romaaneihin perustuvan näytelmän Kätkäläinen. Kätkäläinen eli Pietu Ahonen on itäsuomalainen korpifilosofi, jonka elämänpiiriä ja havaintoja Hämäläinen on kuvannut useammassa kirjassa sitten vuoden 1978, jolloin ensimmäinen Kätkäläis-romaani ilmestyi. Kielellä on tärkeä osuus Hämäläisen tuotannossa: Kätkäläiset elävät juurevan ja herkullisen murteensa voimalla. Itäsuomalainen puheenparsi maistuu varsin mainiosti Kätkäläisen tyyppisten veijarihahmojen suupielistä luettuna.

  Maarianvaaran teatteri kuvaa Kätkäläisen esitystä seuraavasti: Maarianvaaran Kesäteatteri räjäyttää jälleen potin Simo Hämäläisen romaanista dramatisoidulla veijarikomedialla. Kätkäläinen on järjestäytyneen yhteiskunnan ja silloin tällöin naapurinkin kanssa poikkiteloin ajautuva, taitavasti työtä vieroksuva itäsuomalainen kutkale. Kerrankin bisnekset alkavat kukoistaa kultakaivokseksi osoittautuvan suon myötä. Vai alkavatko sittenkään? Luvassa on veikeitä juonenkäänteitä ja hillitöntä naurulihasjumppaa Maarianvaaran Kesäteatterin taattuun tyyliin!

  Dramatisointi ja ohjaus: Juhani Joensuu, musiikki: Erkki Räsänen.

  Liput:


  Runoilta nuorisoseurantalolla 29.7.2018

  Sunnuntaina 29.7. klo 18 nuorisoseurantalon salissa järjestetään runoilta, jossa esiintyy ryhmä Ylä-Karjalan Kansalaisopiston lausujia sekä lieksalaiset nuoret muusikot Henriikka Kokkonen ja Ronja Pehkonen. Vapaa pääsy. Tervetuloa! Tiedustelut: Jaakko Korhonen, puh. 0400 578086 tai Riitta Tiensuu.


  Kurpitsakilpailu

  Höljäkän tämän kesän kurpitsakilpailussa on kaksi eri sarjaa, kun siinä kisaillaan erikseen suurimman ja kauneimmann kurpitsan kasvattamistaidosta. Suurimman kurpitsan kasvattaja saadaan selville mittaustuloksen perusteella. Kauneimman kurpitsan valinta taas perustuu tuomariston arvioon, tai harkinnassa on myös yleisääänestyksen järjestäminen.

  Kurpitsakilpailu päättyy lauantaina 15.9.2018 klo 12, jolloin kurpitsat mitataan ja arvioidaan nuorisoseurantalolla järjestettävässä tilaisuudessa. Voittajat palkitaan kunniakirjalla ja Höljäkkä-paidalla. Jos et pääse tuomaan kurpitsaasi arvioitavaksi talolle, voit osallistua lähettämällä kuvan kasvattamastasi kurpitsasta. Paras kuva palkitaan kunniamaininnalla.

  Kilpailun tuomariston muodostavat Anneli Pulkkinen, Anne Rautajoki ja Toini Mustonen.


  Romunkeräys kesäkaudella

  Jokakesäinen metalliromun ja akkujen keräys toteutetaan kesäkuussa. Metalliromua ja akkuja (mutta ei muuta jätettä) voi toimittaa urheilukentän kupeessa olevaan keräyspisteeseen. Näillä näkymin lava (metalliromua varten) ja laatikko (akuille) on paikalla 4.6.2018 alkaen. On mahdollista, että keräys jatkuu vielä heinäkuussa. Tiedustelut: Raimo Kuokkanen, puh. 045 1292401.


  Höljäkän nuorisoseuran Leader-hankkeet 2017-2018

  Nuorisoseurantalon ja kyläympäristön kunnostaminen ja elävöittäminen jatkuu erilaisten hankkeiden kautta. Kaudella 2017-2018 on käynnissä Vaara-Karjalan Leader ry:n teemahankkeiden Kestävästi kehittyvät kylät ja Viritetyt vempaimet alatoimenpiteitä, ja nuorisoseuran itsensä hallinnoima hanke Höljäkkä - liikkuva kylä. Hankkeet toteutetaan yhteistyössä Höljäkän kyläyhdistyksen kanssa.

  Lyhykäisyydessään tämänhetkinen tilanne on seuraavanlainen:

  Hankkeiden toteutukseen on saatu merkittävä rahoitus Vaara-Karjalan Leader ry:ltä, mutta hankkeet edellyttävät myös omarahoitusta ja samoin ison panoksen talkootyötä. Osa rakentamiseen tarvittavasta ammattityöstä teetetään palkkatyönä.


  Höljäkän ympäristöhankkeista

  Höljäkänrivin tilanne

  Nurmeksen vuokrataloyhtiön omistaman Höljäkänrivin tilanne on ollut käsiteltävänä mm. Nurmeksen kaupunginvaltuustossa kiinteistön käyttöasteen ja kunnon takia. Tilanne on johtanut siihen, että rivitalot on päätetty purkaa. Purkaminen on ollut tarkoitus toteutettaa kevään 2018 aikana.

  Höljäkänrivi on Höljäkän kyläkeskuksen tuntumassa sijaitseva kolmen talon kokonaisuus, joka rakennettiin 1980-luvun alussa.


  Uusi jätevedenpuhdistamo

  Höljäkkään on tulossa uusi jätevedenpuhdistamo. Höljäkän jätevedenpuhdistamon saneeraus on Nurmeksen kaupungin rakennepäällikön mukaan yksi vuoden 2017 investointikohteista Nurmeksessa.

  Höljäkän vesihuollosta ja vesihuollon kehittämisestä Nurmeksen kaupungin alueella voi lukea lisää Höljäkän kyläkaavasta ja Pielisen Karjalan vesihuollon kehittämissuunnitelmasta vuoteen 2030.


  Kyllästämön maa-alueen kunnostus

  Itä-Suomen aluehallintovirasto myönsi maaliskuussa 2017 ympäristöluvan ScanPole Oy:n Höljäkän kyllästämön maaperän kunnostukseen. Asia on ollut vireillä jo pitempään ja alueelle on laadittu kunnostussuunnitelma pilaantuneen maaperän käsittelyyn, jonka aluehallintovirasto on hyväksynyt tietyin vesiensuojelua koskevin tarkennuksin.

  Kyllästämöalueen maaperä kunnostetaan poistamalla pilaantuneita maa-aineksia ja korvaamalla ne puhtailla tai kyllästämöalueelta peräisin olevilla lievästi pilaantuneilla maa-aineksilla, minkä jälkeen suurin osa kunnostetuista alueista asfaltoidaan ja muu alue peitetään puhtaalla maa-aineksella. Pääsääntöisesti maa-ainesta poistetaan noin puolen metrin syvyydeltä paitsi kyllästämörakennuksen lähistöltä, missä haittapitoisuudet ovat korkeimpia. Kyllästämöalueelta Suureen Everikinlampeen johtavasta ojasta poistetaan pilaantuneet maa-ainekset ja oja maisemoidaan puhtaalla maalla.

  Ympäristöhaitat ovat syntyneet varhaisemmasta kyllästämötoiminnasta, jolloin ympäristöä koskeva säännöstö ja valvonta olivat nykyisen mittapuun mukaan puutteelliset. Nykyinen tarkasti luvitettu kyllästämötoiminta ei ympäristöviraston mukaan sisällä ympäristöriskejä. Ympäristöluvassa velvoitetaan kuitenkin seuraamaan jatkossakin esim. Suuren Everikinlammen veden laatua lammesta otettavin mittauksin.

  Mainittakoon, että maa-alueen kunnostus on ollut vireillä yli kymmenen vuoden ajan ja itse lupaprosessi vuodesta 2015 lähtien. Aluehallintoviraston mukaan prosessi on kestänyt näinkin kauan, koska asia on vaatinut monia selvityksiä. Tästä kertoo lupapäätöksen laajuus, sillä kyseessä on liitteineen kaikkiaan 65 sivua sisältävä asiakirja. Ympäristöluvan hakijoina ovat Metsä Board Oyj, ScanPole Oy ja Stora Enso Oyj.

  Iivari Mononen Oy:n vuoden 2017 vuosikertomuksen mukaan Höljäkän tuotantolaitoksen PIMA-hanke (pilaantuneen maaperän ja pohjaveden kunnostushanke) toteutetaan viidessä osassa alueen entisten toiminnanharjoittajien yhteistyöllä. Hankkeen suunnittelu aloitettiin kesällä 2017 ja sen on määrä päättyä syksyllä 2022.


  Kiinnostavat kyläkirjat ja kylätutkimus

  Höljäkkä-kirja julkaistiin vuonna 2012 ja sitä on edelleen saatavissa Höljäkän kesäkahvilasta ja kirjakauppa Sananhelinästä. Alla kuvaus Lipinlahden kyläkirjasta ja viimeisimmästä Rasimäen ja Sivakan kyliä koskevasta tutkimusjulkaisusta.

  Syksyn 2016 aikana ilmestyi kaksi kiinnostavaa eri lähtökohdista tehtyä kyläkirjaa, jotka varmaan kiinnostavat Höljäkkä-kirjan lukijapiiriä. Lipinlahden kyläkirja "Lipinlahti - kylä Pielisen rannalla" julkistettiin joulukuussa 2016. Kirja on monivuotisen työn tulos jonka syntymiseen monet ihmiset ovat vuosien saatossa osallistuneet mm. keräämällä haastattelutietoa ja kuva-aineistoa. Aikaisempien puurtajien työtä on viimeisinä vuosina jatkanut 10-henkinen kirjatyöryhmä.

  Kirjassa Lipinlahden menneisyyttä käsitellään monelta kantilta alkaen Lipinlahden nimen alkuperän pohdinnalla sekä muun nimistön esittelyllä. Kirjassa kerrotaan sota-ajasta, maatalouden kehittymisestä, liikenneyhteyksien kehittymisestä sekä kaupankäynnistä sekä käsitellään laajasti Lipinlahden asutushistoriaa. Lipinlahden, Kopraksen ja Kuokanvaaran kansakoulut käydään läpi oppilasluetteloineen. Samoin kuvataan kylän hengellistä elämää, mukaan lukien opiston historia, esitellään perinteisiä työtapoja ja ammatteja ja kerrotaan kylältä lähtöisin olevista eri alojen merkkihenkilöistä.

  Lipinlahti - kylä Pielisen rannalla on 640-sivuinen opus, jossa on runsaasti arvokkaita kuvia entisajan arjesta tarkkoine vuosiluku- ja henkilötietoineen. Edellä mainitun linkin lisäksi kirjaa on Nurmeksessa saatavissa myös kirjakauppa Sananhelinästä.


  Toinen kiinnostava yläkarjalaisia kyliä koskeva kirja on "Kotona, kylässä, liikkeellä, Sivakka ja Rasimäki arjen ja mielen tiloina",. Kirja on uusin raportti Itä-Suomen yliopiston Sivakan ja Rasimäen kyliin kohdistuneesta monivuotisesta tutkimushankkeesta, joka on ollut käynnissä 1970-luvulta asti. Tutkimusraporttien lisäksi Sivakasta ja Rasimäestä on tehty myös useampi tv-dokumentti.

  Tässä kirjassa kylät jäsentyvät muutoksessa olevina paikkoina, joissa ihmiset niin elävät kuin pistäytyvät. Toisaalta kylät ovat kaivattuja ja muisteltuja kotipaikkoja. Kirjassa äänen saavat yksittäisten ihmisten elämäntarinat, kylistä lähteneiden muistelut ja karjalaisuus. Keskeinen näkökulma on liikkuvuuden vaikutukset ihmisten elämään ja maaseudun kehitykseen.

  Sivakan ja Rasimäen kyliä koskevia raportteja on julkaistu viidellä vuosikymmenellä. Pitkään jatkuneen tutkimuksen aikana suomalainen yhteiskunta, maaseutu ja tutkimusotteet ovat kokeneet suuria muutoksia. Tutkimusotteet ovat vaihtuneet ja niin ikään kyliä koskevat tulkinnat. Uusin kirja Kotona, kylässä, liikkeellä sisältää myös kiinnostavan katsauksen aikaisempien kirjojen perusteemoihin ja kylätutkimuksen kehityssuuntiin. Kirja on siten kiinnostavaa luettavaa kotiseutuharrastajille, kyläaktiiveille ja maaseudun kehittäjille kuin myös yleisemmin yhteiskunta- ja kulttuurintutkimuksesta kiinnostuneille. Kirjan on kustantanut Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.


  Toimittajan pöydältä

  Koosteita tapahtumista

  Olemme lisänneet sivustolle kaksi uutta palstaa, jotka käsittelevät kahta Höljäkässä toteutettua suuren luokan hanketta. Toinen on Höljäkkä Areena ja toinen Höljäkkä-kirja. Molemmat saivat päivänvalon vuonna 2012. Lisäksi Höljäkän keskustaajaman osayleiskaava muodostaa oman palstansa.

  Valokuituverkkoa koskeva aineisto on siirretty osaksi Kuvia-sivustoa, joka on kokoelma lyhyitä koosteita, jotka tavalla tai toisella koskettavat Höljäkkää.


  Luokkakuvia Höljäkän koulujen oppilaista

  Sivulla Luokkakuvia on kuvia Höljäkän koululaisista vuosina 1923-1990. Täydennämme kuvakokoelmaa mahdollisuuksien mukaan ja toivomme lisää kuvia erityisesti Pohjois-Höljäkän koululaisista sekä kaikista koulurakennuksista niin sisältä kuin ulkoa. Viimeksi kuvakokoelma on täydentynyt 20-luvulta olevilla kuvaharvinaisuuksilla ja Pohjois-Höljäkän koululaisista otetuilla kuvilla. Monet kiitokset saamistamme uusista kuvista niiden lähettäjille!


  Kotisivut ja Höljäkkä-lista

  Uudistamme ja kehitämme kotisivuja koko ajan. Kerro mielipiteitäsi sivuista ja lähetä aineistoa toimitukseen.

  Höljäkän tapahtumista ja uutisista tiedottamiseen on olemassa ns. Höljäkkä-lista. Se on postituslista, jolle sekä vakinaisesti Höljäkässä asuvat että ns. etähöljäkkäläiset ovat tervetulleita. Lähetämme listalla oleville Höljäkkä-aiheista postia muutaman kerran vuodessa - mm. Höljäkän tapahtumista, kesän palveluista jne. Listalle pääset lähettämällä sähköpostiosoitteesi toimitukseen. Osoitetiedot ovat luottamuksellisia eikä niitä anneta muiden listalla olevien taikka ulkopuolisten käyttöön. Jos osoitteesi muuttuu, muistathan ilmoittaa uuden!


  Toimituksen yhteystiedot

  Höljäkän kotisivun osoite muuttui vuoden 2017 alussa muotoon: www.holjakka.fi. Kotisivut olivat perustamisestaan eli vuodesta 1998 lähtien oyk-osoitteessa, missä useimmat Nurmeksen kylien kyläsivut edelleen ovat. Sivusto luotiin aikanaan Oppiva Ylä-Karjala-projektin käynnistysvaiheessa, mutta projektin lopetettua toimintansa katsoimme ajankohdan tulleen muutokselle.

  Samalla toimituksen yhteystiedot muuttuivat. Toimituksen uusi sähköpostiosoite on: leena.eskelinen@holjakka.fi.