Ajankohtaista

(Päivitetty 14.7.2017)

Ajankohtaista-palstalla on tietoja seuraavista aiheista


Höljäkän kotisivun uusi osoite: holjakka.fi

Höljäkän kotisivu on saanut uuden ja samalla yksinkertaisemman osoitteen. Uusi osoite on: www.holjakka.fi. Kotisivut ovat olleet perustamisestaan lähtien eli vuodesta 1998 oyk-osoitteessa, missä useimmat Nurmeksen kylien kyläsivut ovat. Sivusto luotiin aikanaan Oppiva Ylä-Karjala-projektin käynnistysvaiheessa, mutta projektin lopetettua itsenäisen toimintansa katsoimme ajankohdan tulleen muutokselle.

Samalla toimituksen yhteystiedot muuttuvat. Toimituksen uusi sähköpostiosoite on: leena.eskelinen@holjakka.fi.


Kesän 2017 tapahtumatietoja

Alla kerromme ensinnäkin Höljäkän kesäteatteritarjonnasta Areenalla: luvassa on peräti kaksitoista Höljäkän teatterin esitystä ja Maarianvaaran teatterin vierailu. Tämän lisäksi kerromme kesätorista, kahvilasta ja valkokuvanäyttelystä sekä runoillasta nuorisoseurantalolla. Kesäkahvila on auki teatteriesitysten, kesätorin ja muiden kesätapahtumien yhteydessä. Höljäkän suurimman kurpitsan kasvattamisesta kilpaillaan tänäkin kesänä. Samoin kesä-heinäkuussa on aiempien vuosien tapaan käynnissä romunkeräys; keräykseen kelpaa rautaromu ja akut. Kesälle on suunnitteilla myös yhteislauluilta, mutta siitä kerromme tarkemmin, kun tiedot varmistuvat.

Talkooväkeä tarvitaan ja kaivataan mitä erilaisimpiin tehtäviin kesätapahtumien toteuttamisessa. Erityisesti kaipaamme vapaaehtoisvoimia teatteriesitysten järjestelyihin: kahvileivän leivontaan, kahvin- ja lipunmyyntiin, liikenteenohjaukseen, makkaranpaistoon, siivoukseen ja paikkojen järjestelyyn. Voit ilmoittautua joko Jaakko Korhoselle, puh. 0400 578086 tai Anne Rautajoelle, puh. 0440 300030. Talkoolista on nähtävillä nuorisoseurantalon ilmoitustaululla ja kesäkahvilassa.

Myös lauantaitalkoita on edelleen luvassa ja niistä ilmoitetaan Ylä-Karjalan seurapalstalla ja nuorisoseuran sivuston kautta.

Talkoovoimin tehty työ on usean vuoden ajan ollut ratkaisevassa asemassa nuorisoseuran ja kyläyhdistyksen käynnistämien hankkeiden toteutuksessa. Työn tulokset näkyvät nuorisoseurantalon ja pihapiirin rakennuksissa samoin kuin kyläympäristössä aina retkeilyreittejä myöten. Viimeisin suurempi urakka on ollut talkootyö 2016-2017-kaudella nuorisoseurantalon sisätilojen kunnostuksessa, josta alla lisää teemahankkeiden yhteydessä. Tervetuloa tutustumaan uudistuneeseen taloon!


Kesäteatterissa Risto Räppääjä ja viimeinen tötterö

Koko perheen teatterilinja jatkuu Höljäkän kesäteatterissa ja samoin Risto Räppääjä-esitysten sarja. Kesäteatterissa esitetään "Höljäkän oma Risto Räppääjä" itse tapahtumapaikalla, sillä näytelmänä on Risto Räppääjä ja viimeinen tötterö, jonka tapahtumat sijoittuvat Höljäkkään:

Herra Lindberg syö viimeisen keksijäätelötötterön, joka on Riston herkkua ja jota ilman hän ei voi elää. Alkaa jäätelön etsintä ja paljastuu, että tötteröitä on vielä jäljellä Höljäkän kesäkioskilla. Alkaa jännittävä junamatka kohti Höljäkkää. Kuka onkaan tuo salaperäinen nainen junassa ja mitä kaikkea tapahtuukaan Konnan seisakkeella? Onkohan siellä kioskilla vielä jäljellä keksijäätelötötteröitä vai tuliko turha reissu?Rauha ja herra Lindberg konduktöörin
tiukassa otteessa, taustalla Risto ja Nelli
Kuva 2017 Peter Laursen

Näytelmän ohjauksesta ja sovituksesta vastaa Höljäkän teatterin "grand old lady" Tuula Heikura. Itse tarina perustuu kirjailijasisarusten Sinikka ja Tiina Nopolan samannimiseen kirjaan "Risto Räppääjä ja viimeinen tötterö". Kuten alla kerromme Tuula Heikura valittiin viime joulukuussa vuoden ohjaajaksi Pohjois-Karjalassa tunnustuksena pitkäaikaisesta toiminnastaan Höljäkän teatterin ohjaajana. Erityiskiitosta sai teatterin rohkea suuntaus koko perheen -teatteriesityksiin ja eri-ikäisten mukanaolo teatteritoiminnassa.

Esitykset:

Esityksiä on kaikkiaan kaksitoista 4.7.-3.8. välisenä aikana seuraavasti (huomattakoon, että sunnuntain 16.7. iltanäytös on klo 18 ja kaksi viimeisintä esitystä elokuun alkupäivinä):

Liput:

Vain käteismaksu, ts. emme pysty vastaanottamaan luottokorttia. Teatterilipun voi hankkia myös netistä VisitKarelian kautta.

Tiedustelut ja ryhmävaraukset: Tuula Heikura, puh. 050 433 2402 tai Anne Rautajoki puh. 044 030 0030.

Esityspaikka: Höljäkkä Areena, Höljäkäntie 82, 75990 Höljäkkä. Katettu ja esteetön nouseva katsomo, jossa selkänojalliset penkit ja hyvä kuuluvuus. Puffetti väliajalla ja ennen esitystä. Kuvia kesän näytelmästä on nähtävissä teatterisivustolla. Kuvia Höljäkkä Areenasta muiden tilaisuuksien näyttämönä on omalla sivustollaan.

Teatterisivustolla kerrotaan Risto Räppääjä ja viimeinen tötterö -näytelmän maailmanensi-illasta kesällä 2010. Esitys oli tuolloin myös Höljäkän ulkoilmateatterin 10-vuotisjuhlatapahtuma. Mainittakoon myös, että kirjan julkistamistilaisuus järjestettiin nimenomaan Höljäkässä kesällä 2007. Kirjailijasisarukset Sinikka ja Tiina Nopola sekä Ristoa Helsingin kaupunginteatterissa esittänyt näyttelijä Paavo Kerosuo osallistuivat tapahtumaan.


Kesätori ja kesäkahvila kahtena heinäkuun lauantaina - kesäkahvila myös kaikkien kesätapahtuminen yhteydessä

Höljäkän kesätori järjestetään tänä kesänä kaksi kertaa. Ensimmäinen toripäivä on lauantaina 8.7. ja toinen lauantaina 22.7., molemmat tuttuun tapaan klo 11-13. Myynnissä on makeaa ja suolaista kahvileipää, käsi- ja puutöitä, vihanneksia, juureksia ja marjoja sekä erilaista kirpputoritavaraa - valikoima vaihtelee myyjien ja satokauden mukaan. Torille voi vapaasti perustaa oman pöydän ja tulla myymään omia tuotteitaan tai kirpputoritavaraa. Lisätiedot: Leena Eskelinen, puh. 050 534 1320 tai Ann-Christine Jääskeläinen, puh. 040 7473636.

Samaan aikaan kesätorin kanssa toimii kesäkahvila, jossa voi nauttia makoisat pullakahvit. Myynnissä on myös jääteloä, limsaa ja karkkeja sekä Höljäkkä-tuotteita, mukaanlukien Höljäkkä-kirja. Kahvilassa voi selailla päivän lehtiä ja sieltä voi lainata kesälukemista. Kahvila on tuttuun tapaan avoinna myös kesäteatteriesitysten ja muiden kesätapahtumien yhteydessä. Yhteydenotot: Anne Rautajoki, puh. 0440 300030.


Höyryjunalla Höljäkän kesätorille ja kahvilaan 22.7.

Lauantaina 22.7. Höyryraide Oy liikennöi Nurmeksesta Höljäkkään ja takaisin. Kalustona on kuvassa näkyvä Höyryveturi Hv3 995 Lokomo 137/1941.

Juna saapuu Höljäkkään kesätorin ja kesäkahvilan avautuessa. Matkalaisilla on siten mahdollisuus tehdä toriostoksia ja nauttia kahveista ja tuoreista leivonnaisista nuorisoseurantalon kahviossa. Ja tutustua valokuva- ja lasityönäyttelyyn talon salissa samoin kuin Höljäkän kyläkeskuksen ja nuorisoseurantalon uudistuneeseen ympäristöön. Nuorisoseurantalolla on myös myynnissä erilaisia Höljäkkä-logolla varustettuja tuotteita sekä Höljäkkä-kirja, torilla puolestaan monipuolinen valikoima niin suuhunpantavaa kuin käyttöesineitä. Torille voi myös ilman eri ilmoitusta perustaa oman toripöydän.

Museojunan aikataulu on seuraava:

Nurmes 10:15 - Höljäkkä 10:50
Höljäkkä 12:30 - Nurmes 13:05.

Liput: aikuisten meno-paluulippu 20 euroa, lapset (4-11 v.) puoleen hintaan. Lippuja saa junasta. Maksu käteisellä, mielellään tasarahalla. Ennakkovaraukset Tapani Laaksomies, puh. 0400 845466 tai nurmes@visitkarelia.fi.


Valokuva- ja lasityönäyttely nuorisoseuran talolla 3.7.-3.8.

Nuorisoseurantalolla on 3.7.-3.8.2017 välisenä aikana esillä Asko Kuittisen ja Anneli Pulkkisen konnanlampiaiheisia valokuvia sekä Anneli Pulkkisen niinikään konnanlampiaiheisia lasitöitä. Näyttely on avoinna kesäteatteriesitysten aikaan samoin kuin kesätorin ja kesäkahvilan aukioloaikoina. Asko Kuittinen tunnetaan Suomalainen maisema-kuvistaan, joista niinikään monet ovat lähiseudulta.


Maarianvaaran teatterin vierailuesitys Siunattu hulluus

Maarianvaaran kesäteatteri vierailee Höljäkkä Areenalla myös tänä kesänä, nimittäin torstaina 27.7.2017 klo 19. Kesän näytelmänä esitetään Aapelin komedia Siunattu hulluus.

Maarianvaaran maineikas ammattilaisryhmä virittää kesän naurupommin, kun näytelmässä seurataan Rummukaisten veljesten matkaa hullujenhuoneelle.

Näytelmän on dramatisoinut ja ohjannut Juhani Joensuu. Musiikista vastaa Erkki Räsänen.

Nimimerkin Aapeli takana on kuopiolaissyntyinen kirjailija ja sanomalehtimies Simo Puupponen, joka kirjoitti Siunatun hulluuden vuonna 1948. Puupposen tuotannon ominaispiirteenä on salaviisauksilla höystetty savolaishuumori. Romaanin pohjalta on mm. tehty elokuva vuonna 1975. Sen ohjasi Rauni Mollberg yhdessä Panu Rajalan kanssa tekemänsä käsikirjoituksen pohjalta.


Liput:

Lippuja saa ovelta. Lippujen ryhmämyynti/Pohjois-Karjala: Jarkko Saksa, puh. 045 665 2444.


Hilpeänhaikea runoilta nuorisoseurantalolla 30.7. klo 18

Sunnuntaina 30.7. klo 18 nuorisoseurantalon salissa järjestetään runoilta, jonka työotsikkona on "Hilpeänhaikea heinäkuun ilta runojen ja musiikin parissa". Esiintymässä on kahdeksanhenkinen ryhmä Ylä-Karjalan Kansalaisopiston lausujia. Vapaa pääsy. Tervetuloa! Tiedustelut: Jaakko Korhonen, puh. 0400 578086 tai Riitta Tiensuu.


Romunkeräys 6.6.-31.7.

Kesä-heinäkuussa on jälleen mahdollisuus päästä eroon metalliromusta ja akuista. Niitä voi toimittaa urheilukentän kupeessa olevaan lavaan. Muuntyyppinen romu ei kuulu keräyksen piiriin.


Kurpitsakilpailu 2017

Jälleen on haasteena kasvattaa Höljäkän suurin kurpitsa. Kuten kaikissa hyvissä kilpailuissa on hyvä tuntea säännöt, ettei satokauden lopulla tule yllätyksiä:

Suurimman kurpitsan kasvattaja palkitaan Höljäkkä-paidalla ja kunniakirjalla. Jos syystä tai toisesta et saa kurpitsaasi seurantalolle, ota siitä kuva. Paras kuva palkitaan kunniamaininnalla. Kilpailu on avoin kaikille. Tiedustelut: Anne Rautajoki, puh. 0440 300030.


Junaliikenteelle kahden vuoden jatkoaika

Junaliikenne Joensuun ja Nurmeksen välillä jatkuu näillä näkymin vuoden 2019 joulukuun puoliväliin asti. VR ja liikenne- ja viestintäministeriö ovat päässeet sopimukseen siitä, että junaliikenne uhanalaisilla rataosuuksilla jatkuu 14.12.2019 saakka.

Päätös velvoiteliikenteen jatkamisesta julkistettiin 27.6.2017. Sen mukaan Nurmeksen ja Joensuun välillä liikennöi toistaiseksi kaksi päivittäistä junavuoroa muina päivinä paitsi viikonloppuisin, jolloin lauantaisin ja sunnuntaisin on vain yksi junavuoro. Lauantain iltajuna ja sunnuntain aamujuna eivät enää kulje.

Osto- ja velvoiteliikenteellä pyritään täydentämään junaliikenteen vuorotarjontaa ja mahdollistamaan liikenne sellaisilla yhteysväleillä, joihin liikennettä ei markkinaehtoisesti synny. Sekä Joensuun ja Pieksämäen että Joensuun ja Nurmeksen välinen liikenne ovat kuuluneet vuoden 2016 joulukuusta lähtien kokonaan velvoiteliikenteeseen.

Ministeriössä valmistaudutaan edelleen rautateiden henkilöliikenteen kilpailun avaamiseen. Henkilöliikenteen loppumisen uhka Joensuu-Nurmes rataosuudelta ei ole tehdyn sopmksen myötä väistynyt.


Höljäkkä osana Suomi100-juhlavuotta

Höljäkän nimikkokuusi

Höljäkkä on saanut oman nimikkokuusen Nurmekseen perustetussa kuusipuistossa, joka on istutettu Suomi100-juhlavuoden kunniaksi. Höljäkän kuusi on numero 20. Kuusipuisto sijaitsee Ikolan museon läheisyydessä.

Kuusipuiston taimet ovat peräisin Suomen 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Rauhalan koululle v. 1967 istutetun Kotikuusen taimikosta. Rauhalan kotikuusi on taas yksi Helsingin kaivopuistoon vuonna 1917 istutetun itsenäisyyden kuusen siemenistä kasvatetuista kuusista.Höljäkän nimikkokuusi kuvattuna heinäkuussa 2017
Kuva Peter Laursen


Veteraanipäivän ilta Höljäkässä 27.4.2017

Veteraanipäivän ilta Höljäkässä oli toinen kahdesta Nurmeksessa järjestetystä veteraanipäivän tilaisuudesta. Höljäkän hautausmaalla pidetyn hartaustilaisuuden ja seppeleenlaskun jälkeen kokoonnuttiin nuorisoseuran talolle, jossa duetto Marko Tuovinen ja Risto Ryynänen esitti sota-ajan lauluja ja tarinoita sodasta. Tämän Raskas rauha -esityksen jälkeen siirryttiin yhteiseen kahvipöytään.

Nuorisoseuran puheenjohtaja Mikko Nevalainen muistutti tervehdyssanoissaan, että veteraanipäivän perinne aloitettiin tasan 30 vuotta sitten ja mainitsi, miten meillä kaikilla on sota-ajan eläneitä ja sodassa olleita tuttuja ja sukulaisia. On aika kiittää tätä sukupolvea isänmaan eteen tehdystä työstä.

Tilaisuus oli osa Suomi 100 vuotta -tapahtumaketjua. Järjestelyt toteutettiin Höljäkän nuorisoseuran, kyläyhdistyksen ja Nurmeksen kaupungin yhteistyönä.Seppeleenlasku Höljäkän hautausmaalla
kansallisena veteraanipäivänä 2017
Kuva Marja Eskelinen


Höljäkän nuorisoseuran Leader-hankkeet

Hankerintamalla tapahtuu! Höljäkän nuorisoseura on saanut myönteisen rahoituspäätöksen kolmelle uudelle hankkeelle, jotka edistävät kylän elinvoimaisuutta. Näistä kaksi on Vaara-Karjalan Leader ry:n teemahankkeiden Kestävästi kehittyvät kylät ja Viritetyt vempaimet alatoimenpiteitä, kun taas kolmas hanke Höljäkkä - liikkuva kylä on nuorisoseuran itsensä hallinnoima. Hankkeet toteutetaan yhteistyössä Höljäkän kyläyhdistyksen kanssa vuosina 2017-2018.

Kerromme alla ensin kolmesta uudesta vuosien 2017-2018 Leader-hankkeesta ja sen jälkeen vuosien 2016-2017 teemahankkeista. Käytännössä suurin osa jälkimmäisistä on jo toteutettu ja ne saadaan kokonaisuudessaan päätökseen syksyllä 2017.

Hankkeiden toteutukseen on saatu merkittävä rahoitus Vaara-Karjalan Leader ry:ltä, mutta hankkeet edellyttävät myös omarahoitusta ja samoin ison panoksen talkootyötä. Osa rakentamiseen tarvittavasta ammattityöstä teetetään palkkatyönä.


Kolme uutta teemahanketta vuosina 2017-2018

Hankkeen Kestävästi kehittyvät kylät tavoitteena on hankkia Höljäkän nuorisoseurantalolle aurinkosähköjärjestelmä akustoineen parantamaan energiaomavaraisuutta. Juhlasaliin asennetaan ilmalämpöpumppu ja salin ikkunat kunnostetaan ja tiivistetään. Lisäksi raivataan pusikoituneita alueita Pienen Everikkilammen rannalta ja Everikinpuron alkuosasta sekä Konnankolon laavun ympäristöstä.

Hankkeen toimenpiteitä ovat:

Hankkeen Viritetyt vempaimet tavoitteena on hankkia nuorisoseuran käyttöön toiminnassa ja tapahtumien järjestämisessä tarvittavia laitteita, koneita ja välineitä. Hankkeen toimenpiteitä ovat seuraavat hankinnat:

Höljäkkä - liikkuva kylä -hankkeessa keskitytään Höljäkän kylän ulkoliikuntapaikkojen rakentamiseen ja kunnostamiseen. Suunniteltuja toimenpiteitä ovat 1980-luvulla rakennetun, 1,5 km:n pituisen valaistun hiihtoladun peruskunnostus, osittain metsittyneen urheilukentän raivaus ja siistiminen, kylän uimarannan raivaus, pukukoppien kunnostus ja uuden laiturin rakentaminen sekä frisbee-golfradan heittopaikkojen rakentaminen ja opasteiden pystytys. Rata on pituudeltaan noin 1,2 km ja sisältää yhteensä yhdeksän koria ja heittoväylää. Hankkeen avulla halutaan vahvistaa Höljäkän kylän elinvoimaisuutta sekä lisätä sen houkuttelevuutta asuin- ja vapaa-ajanympäristönä. Hanke aktivoi alueen asukkaita ja monipuolistaa mahdollisuuksia erilaisten tapahtumien järjestämiseen yhteistyössä muiden maaseudun toimijoiden kanssa.


Vuosien 2016-2017 teemahankkeet loppusuoralla

Vuosina 2016-2017 toteutettavat, jo loppusuoralla olevat hankkeet parantavat nuorisoseuran talon kuntoa ja talon ja Areenan toimivuutta niin kesätapahtumien järjestämisessä kuin ympärivuotisessa käytössäkin. Hankkeiden nimet kertovat omalla tavallaan niiden sisällöstä:

"Talo eläväksi" sisältää mm. talon wc-tilojen kunnostamisen, vesikeskuksen rakentamisen keittiön yhteyteen, keittiön ja sen viereisen kerhotilan muuttamisen talvilämpimiksi ja ilmalämpöpumppujen hankinnan peruslämmön ylläpitoa varten näissä tiloissa ja yläkerran asuintiloissa, talon lukituksen uusimisen, ajanmukaisen inva-luiskan rakentamisen pääsisäänkäynnin yhteyteen, piha- ja tienvarsiopasteiden hankinnan yleisötilaisuuksia varten, aidan rakentamisen tontin ympärille ja kalustohankintoja keittiön toimivuuden parantamiseksi.

"Tekniikka toimivaksi" sisältää erilaisia kone- laite- ja tarvikehankintoja kuten kannettava tietokone, lasertulostin, sähköliesi ja kassakone, ulkokäyttöön soveltuvat kaiuttimet, kaasugrilli, jauhesammuttimia sekä kevytrakenteiset muunneltavat esiintymislavaelementit.

"Talo lämpimäksi" käsittää mm. nuorisoseurantalon hormiston saneerauksen, varaavan uunin ja takan rakentamisen eteiseen ja pieneen saliin, näyttämön alapohjan ja juhlasalin yläpohjan lämmöneristyksen, salin valaistuksen uusimisen, piha-alueen valaistuksen nykyaikaistamisen ja kevythirsisen myyntipisteen rakentamisen ulkoalueelle kesätapahtumia varten.

Hankkeiden toteuttaminen käynnistyi vuoden 2016 keväällä ja merkittävä osa niistä saatiin toteutetuksi vuoden 2016 aikana. Alkukesästä 2016 talon pääportaiden yhteyteen rakennettiin inva-luiska, joka on osoittautunut todella hyvin toimivaksi. Samoin talon varustetasoa mm. tapahtumien järjestelyyn on kohennettu erilaisin kone-, laite- ja tarvikehankinnoin siten että "Tekniikka toimivaksi/Koneet kohilleen" saatiin kokonaisuudessaan toteutetuksi hankesuunnitelman mukaisesti lokakuussa 2016.

"Talo eläväksi/Tuunaa kyläsi"-hankkeen toteutus alkoi kesällä 2016 ja eteni hyvää vauhtia myös syksyn aikana. Inva-luiskan lisäksi on valmistunut nuorisoseurantalon tonttia ympäröivä aita. Suunnitellut ilmalämpöpumput on asennettu ja ne ovat käytössä, samoin talon sisävessojen remontti on saatu päätökseen. Myös muut toimenpiteet kuten lukitusten uusinta, lisälämpöeristykset ja tienvarsiopasteiden hankinta sekä loput kalustohankinnat saatiin toteutetuksi aikataulun mukaisesti vuoden 2016 loppuun mennessä.

"Talo lämpimäksi/Raitin remontit"-hankkeen toteutus käynnistyi tammikuun 2017 ensimmäisellä viikolla pidetyillä uuniremonttitalkoilla. Kevään aikana on korjattu savuhormit, rakennettu uusi uuni eteiseen, jonka kamina on purettu juhlasalin kaminoiden varaosiksi. Loppukeväästä ja alkukesästä on tavoitteena rakentaa ulkomyyntipisteen laajennus. Loppukesästä ja alkusyksystä vuorossa on juhlasalin laipion ja yläpohjan lämmöneristyksen uusiminen sekä sähkötyöt. Samassa yhteydessä korjataan myös näyttämön alapohjan lämmöneristys. Toteutusaikaa tälle hankkeelle on 30.9.2017 saakka.

Hankkeiden etenemisestä ja järjestettävistä talkoista tiedotetaan myös Höljäkän nuorisoseuran sivustolla.


Höljäkkä "Vähähiilinen kylä"-hankkeessa

Höljäkkä ja Lipinlahti valittiin keväällä 2016 käynnistyneeseen Vähähiiliset kylät -hankkeeseen, johon valittiin seitsemän pohjoiskarjalaista kohdekylää. Hankkeen alkuvaiheessa etsittiin avoimen haun kautta ympäristöasioista kiinnostuneita kyliä ja ehdokkaita tuli runsaasti ympäri maakuntaa. Ensimmäisessä vaiheessa mukaan valittiin seitsemän kylää; Kunnasniemi/Kontiolahti, Kelvä/Lieksa, Höljäkkä ja Lipinlahti/Nurmes, Kesälahti, Mäkikylät/Ilomantsi, Mulo-Niittylahti/Joensuu-Pyhäselkä ja Kovero/Joensuu-Eno.

Hankkeen perusidea on tämä: Kysymyksessä on aina oman kylän näköinen ja kokoinen prosessi ja toiminta. Jokainen pieni tai suuri idea on tervetullut. Tärkeintä on asioiden yhdessä pohdinta ja yhteistyö oman ympäristön hyväksi.

Ensimmäinen kokoontuminen järjestettiin Lipinlahdessa 17.5. ja Höljäkän ja Lipinlahden ympäristösuunnitelman laatiminen jatkui 22.8. Höljäkän nuorisoseuran talolla pidetyssä kyläillassa, jossa ideoitiin käytännön tekoja oman kyläympäristön kehittämiseksi. Ideointia jatkettiin 26.9. Lipinlahdessa pidetyssä kokoontumisessa, jossa myös läpikäytiin kyläkyselyn tuloksia. Kyläympäristösuunnittelu jatkui 25.10. Höljäkän nuorisoseuran talolla jäteillassa, yhdessä Jätekukko Oy:n ympäristökouluttajan ja kunnan ympäristösuojelusihteerin kanssa. Tällä haavaa viimeisin kyläilta pidettiin Haikolassa tammikuussa 2017, minkä jälkeen työskentely on jatkunut mm. rahoitushakemusten laatimisen merkeissä aurinkopaneeli-investointeihin liittyen.

Kyläilloista tiedotetaan mm. Ylä-Karjalan ja nuorisoseuran sivuston avulla. Lisätietoja hankkeesta Maaseudun sivistysliiton sivustolta.Höljäkän ja Lipinlahden kyläilta tammikuussa 2017 Haikolassa
Kuva © 2017 Marja Eskelinen


Höljäkän ympäristöhankkeista

Höljäkänrivin tilanne

Nurmeksen vuokrataloyhtiön omistaman Höljäkänrivin tilanne on ollut käsiteltävänä mm. Nurmeksen kaupunginvaltuustossa kiinteistön käyttöasteen ja kunnon takia. Useita asuntoja on ollut tyhjillään eikä uusia asukkaita ole löytynyt. Kaupunki on kannustanut vuokrataloyhtiötä luopumaan kiinteistöstä. Vuokrataloyhtiön kannanoton mukaan kiinteistön voi joko myydä tai purkaa, mutta lopullista päätöstä talojen kohtalosta ei ole vielä tehty. Vuokrataloyhtiön mukaan rakennusten purkamiseen on mahdollista saada valtiolta purkuavustusta. Höljäkänrivi on Höljäkän kyläkeskuksen tuntumassa sijaitseva kolmen talon kokonaisuus, joka rakennettiin 1980-luvun alussa. Tarkempi kuvaus Höljäkänrivin vapaana olevista asunnoista pohjakuvineen löytyvät tämän linkin kautta.


Kyllästämön maa-alueen kunnostus

Itä-Suomen aluehallintovirasto myönsi maaliskuussa 2017 ympäristöluvan Höljäkän kyllästämön maaperän kunnostukseen. Asia on ollut vireillä jo pitempään ja alueelle on laadittu kunnostussuunnitelma pilaantuneen maaperän käsittelyyn, jonka aluehallintovirasto on hyväksynyt tietyin vesiensuojelua koskevin tarkennuksin. Toimenpiteiden suunnittelu on tarkoitus käynnistää kuluvan vuoden aikana. Ympäristöluvan mukaan kunnostustöiden on valmistuttava viimeistään vuonna 2025.

Kyllästämöalueen maaperä kunnostetaan poistamalla pilaantuneita maa-aineksia ja korvaamalla ne puhtailla tai kyllästämöalueelta peräisin olevilla lievästi pilaantuneilla maa-aineksilla, minkä jälkeen suurin osa kunnostetuista alueista asfaltoidaan ja muu alue peitetään puhtaalla maa-aineksella. Pääsääntöisesti maa-ainesta poistetaan noin puolen metrin syvyydeltä paitsi kyllästämörakennuksen lähistöltä, missä haittapitoisuudet ovat korkeimpia. Kyllästämöalueelta Suureen Everikinlampeen johtavasta ojasta poistetaan pilaantuneet maa-ainekset ja oja maisemoidaan puhtaalla maalla.

Ympäristöhaitat ovat syntyneet varhaisemmasta kyllästämötoiminnasta, jolloin ympäristöä koskeva säännöstö ja valvonta olivat nykyisen mittapuun mukaan puutteelliset. Nykyinen tarkasti luvitettu kyllästämötoiminta ei ympäristöviraston mukaan sisällä ympäristöriskejä. Ympäristöluvassa velvoitetaan kuitenkin seuraamaan jatkossakin esim. Suuren Everikinlammen veden laatua lammesta otettavin mittauksin.

Mainittakoon, että maa-alueen kunnostus on ollut vireillä yli kymmenen vuoden ajan ja itse lupaprosessi vuodesta 2015 lähtien. Aluehallintoviraston mukaan prosessi on kestänyt näinkin kauan, koska asia on vaatinut monia selvityksiä. Tästä osaltaan kertoo lupapäätöksen laajuus, sillä kyseessä on liitteineen kaikkiaan 65 sivua sisältävä asiakirja. Ympäristöluvan hakijoina ovat Metsä Board Oyj, Scanpole Oy ja Stora Enso Oyj.


Henkilöuutisia

Tuula Heikura vuoden ohjaaja

Tuula Heikura valittiin joulukuussa vuoden ohjaajaksi Pohjois-Karjalassa tunnustuksena pitkäaikaisesta toiminnastaan Höljäkän teatterin ohjaajana. Erityiskiitosta sai teatterin rohkea suuntaus koko perheen -teatteriesityksiin ja eri-ikäisten mukanaolo teatteritoiminnassa. Nuorisoseurat Pohjois-Karjala kertoo Tuula Heikuran valinnasta näin:

Tuula Heikura on pitkän uran tehnyt nuorisoseura-aktiivi. Höljäkän Nuorisoseuran koko perheen näytelmät keräävät Nurmeksessa nuorisoseurantalon vieressä sijaitsevalle Höljäkkä Areenalle aina vakiokävijöiden lisäksi uusia kasvoja. Seura on viimeisten vuosien aikana profiloitunut koko perheen teatteriksi ja lapset ovatkin toivottua yleisöä Höljäkässä. Tuulan porukassa kaikki saavat olla mukana. Höljäkän Nuorisoseuran näytelmät on toteutettu aina laadukkaasti ja hyvällä meiningillä.

Tuula itse kertoo tunnelmistaan näin: Olin todella yllättynyt vuoden ohjaaja -tittelistä, ja se merkitsee minulle todella paljon. Tunnustus lisää tietoisuutta siitä, että tekemääni työtä nuorisoseuran hyväksi arvostetaan, vaikka olen edelleen vain yksi meistä kaikista nuorisoseuralaisista. Tunnustuksen saaminen innostaa eteenpäin ja nuorisoseuran toiminnan jatkuminen on edelleen sydäntäni lähellä. Olen ollut nuorisoseuran toiminnassa mukana jollain tavalla varmaan liki 30 vuotta. Lapsenikin ovat kaikki olleet mukana nuorisoseuran toiminnassa ja ovat edelleen lapsenlapsia myöten jäseniä Höljäkän nuorisoseurassa. Minusta on ollut erittäin ihana tehdä tätä koko perheen teatteria ja se on harrastuksena antanut minulle erittäin paljon.

Teatterisivustolla on kuvausta Höljäkän teatterin toiminnasta ja kuvia niistä monista eri näytelmistä, jotka vuosien varrella on toteutettu Tuulan ohjaamana.


Jaakko Korhonen, Leader-moniottelija

Leader-toiminnan 20-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Pohjois-Karjalan Leader-ryhmät palkitsivat ansioituneita oman paikallisyhteisönsä kehittäjiä, puurtajia ja paikallisuutta tukevaa toimintaa lokakuussa 2016. Hyväntuulisuus, periksiantamattomuus, ammattitaito, kasvu ja idearikkaus vilahtelevat palkittavien perusteluissa.

Höljäkän nuorisoseuran monivuotinen aktivisti Jaakko Korhonen palkittiin erityisenä Leader-puurtajana. Vaara-Karjalan Leader perustelee palkintoa lyhyessä ytimekkyydessään näin: Jaakko tunnetaan Leader-toiminnan moniottelijana ja ideanikkarina. Ideat toteutuvat Jaakon käsissä hymyssä suin. Mainittakoon, että Jaakko on vuosien ajan ollut hankeammattilainen toimiessaan erinäisten Höljäkän nuorisoseuran toteuttamien hankkeiden laatijana, vastaavana ja toteuttajana muun talkooporukan kanssa.

Samassa yhteydessä Vaara-Karjalan Leader ry palkitsi Vuokon eteläisen kylän Juuasta Leader-kylänä. Lisäksi Vaara-Karjalan Leader palkitsi Lieksan kaupunkikeskustayhdistyksen Leader-tekopalkinnolla.


Esa Kortelainen Nurmeksen riistanhoitoyhdistyksen uusi puheenjohtaja

Höljäkän Erän pitkäaikainen puheenjohtaja Esa Kortelainen valittiin alkuvuodesta Nurmeksen riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtajaksi.


Kiinnostavat kyläkirjat

Syksyn aikana on ilmestynyt kaksi kiinnostavaa eri lähtökohdista tehtyä kyläkirjaa, jotka varmaan kiinnostavat Höljäkkä-kirjan lukijapiiriä. Lipinlahden kyläkirja "Lipinlahti - kylä Pielisen rannalla" julkistettiin joulukuussa 2016. Kirja on monivuotisen työn tulos jonka syntymiseen monet ihmiset ovat vuosien saatossa osallistuneet mm. keräämällä haastattelutietoa ja kuva-aineistoa. Aikaisempien puurtajien työtä on viimeisinä vuosina jatkanut 10-henkinen kirjatyöryhmä.

Kirjassa Lipinlahden menneisyyttä käsitellään monelta kantilta alkaen Lipinlahden nimen alkuperän pohdinnalla sekä muun nimistön esittelyllä. Kirjassa kerrotaan sota-ajasta, maatalouden kehittymisestä, liikenneyhteyksien kehittymisestä sekä kaupankäynnistä sekä käsitellään laajasti Lipinlahden asutushistoriaa. Lipinlahden, Kopraksen ja Kuokanvaaran kansakoulut käydään läpi oppilasluetteloineen. Samoin kuvataan kylän hengellistä elämää, mukaan lukien opiston historia, esitellään perinteisiä työtapoja ja ammatteja ja kerrotaan kylältä lähtöisin olevista eri alojen merkkihenkilöistä.

Lipinlahti - kylä Pielisen rannalla on 640-sivuinen opus, jossa on runsaasti arvokkaita kuvia entisajan arjesta tarkkoine vuosiluku- ja henkilötietoineen. Edellä mainitun linkin lisäksi kirjaa on Nurmeksessa saatavissa myös kirjakauppa Sanahelinästä.


Toinen kiinnostava kyläkirja "Kotona, kylässä, liikkeellä, Sivakka ja Rasimäki arjen ja mielen tiloina" on uusin raportti Itä-Suomen yliopiston Sivakan ja Rasimäen kyliin kohdistuneesta monivuotisesta tutkimushankkeesta, joka on ollut käynnissä 1970-luvulta asti. Tutkimusraporttien lisäksi Sivakasta ja Rasimäestä on tehty myös useampi tv-dokumentti.

Tässä kirjassa kylät jäsentyvät muutoksessa olevina paikkoina, joissa ihmiset niin elävät kuin pistäytyvät. Toisaalta kylät ovat kaivattuja ja muisteltuja kotipaikkoja. Kirjassa äänen saavat yksittäisten ihmisten elämäntarinat, kylistä lähteneiden muistelut ja karjalaisuus. Keskeinen näkökulma on liikkuvuuden vaikutukset ihmisten elämään ja maaseudun kehitykseen.

Sivakan ja Rasimäen kyliä koskevia raportteja on julkaistu viidellä vuosikymmenellä. Pitkään jatkuneen tutkimuksen aikana suomalainen yhteiskunta, maaseutu ja tutkimusotteet ovat kokeneet suuria muutoksia. Tutkimusotteet ovat vaihtuneet ja niin ikään kyliä koskevat tulkinnat. Uusin kirja Kotona, kylässä, liikkeellä sisältää myös kiinnostavan katsauksen aikaisempien kirjojen perusteemoihin ja kylätutkimuksen kehityssuuntiin. Kirja on siten kiinnostavaa luettavaa kotiseutuharrastajille, kyläaktiiveille ja maaseudun kehittäjille kuin myös yleisemmin yhteiskunta- ja kulttuurintutkimuksesta kiinnostuneille. Kirjan on kustantanut Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.


Toimittajan pöydältä

Koosteita tapahtumista

Olemme lisänneet sivustolle kaksi uutta palstaa, jotka käsittelevät kahta Höljäkässä toteutettua suuren luokan hanketta. Toinen on Höljäkkä Areena ja toinen Höljäkkä-kirja. Molemmat saivat päivänvalon vuonna 2012. Lisäksi Höljäkän keskustaajaman osayleiskaava muodostaa oman palstansa.

Valokuituverkkoa koskeva aineisto on siirretty osaksi Kuvia-sivustoa, joka on kokoelma lyhyitä koosteita, jotka tavalla tai toisella koskettavat Höljäkkää.


Luokkakuvia Höljäkän koulujen oppilaista

Sivulla Luokkakuvia on kuvia Höljäkän koululaisista vuosina 1923-1990. Täydennämme kuvakokoelmaa mahdollisuuksien mukaan ja toivomme lisää kuvia erityisesti Pohjois-Höljäkän koululaisista sekä kaikista koulurakennuksista niin sisältä kuin ulkoa. Viimeksi kuvakokoelma on täydentynyt 20-luvulta olevilla kuvaharvinaisuuksilla ja Pohjois-Höljäkän koululaisista otetuilla kuvilla. Monet kiitokset saamistamme uusista kuvista niiden lähettäjille!


Kotisivut ja Höljäkkä-lista

Uudistamme ja kehitämme kotisivuja koko ajan. Kerro mielipiteitäsi sivuista ja lähetä aineistoa toimitukseen.

Höljäkän tapahtumista ja uutisista tiedottamiseen on olemassa ns. Höljäkkä-lista. Se on postituslista, jolle sekä vakinaisesti Höljäkässä asuvat että ns. etähöljäkkäläiset ovat tervetulleita. Lähetämme listalla oleville Höljäkkä-aiheista postia muutaman kerran vuodessa - mm. Höljäkän tapahtumista, kesän palveluista jne. Listalle pääset lähettämällä sähköpostiosoitteesi toimitukseen. Osoitetiedot ovat luottamuksellisia eikä niitä anneta muiden listalla olevien taikka ulkopuolisten käyttöön. Jos osoitteesi muuttuu, muistathan ilmoittaa uuden!