Ajankohtaista

(Päivitetty 29.3.2018)

Ajankohtaista-palstalla on tietoja seuraavista aiheista


Kevättä kohti

Lumitilanne on ollut talven aikana poikkeuksellinen. Jo vuodenvaihteen aikaan lunta oli kertynyt huomattavasti tavalllista enemmän, ja pääsiäiseen mennessä sitä oli entistä enemmän. Alla olevat kuvat Höljäkän kylätapahtumien näyttämöltä eli nuorisoseurantalon pihapiiristä näyttävät tilanteen vuodenvaihteen aikaan ja maaliskuun lopulla.

Lumien siirto kulkureiteiltä ja lumimassojen pudottaminen katoilta samoin kuin hiihtolatujen ylläpito on kysynyt runsaasti yritteliäisyyttä ja talkoohenkeä.

Ei niin pahaa ettei jotain hyvääkin. Lumitilanne on antanut mahdollisuuden upeisiin hiihtoretkiin. Nuorisoseura ja kyläyhdistys järjestivät puolikuunhiihto- ja kävelyretken nuorisoseurantalolta grillikota Rantakololle helmikuisena iltana. Rantakololta Timolaan ulottuva Pielisen rantareitti on syystäkin ollut hiihtäjien suosima.Nuorisoseurantalo tammikuun 2018 alkupäivinä.
Kuva 2018 Jaakko Korhonen.Nuorisoseurantalo 26.3.2018 ennen kattolumien pudotustalkoita.Pielisen rantareitin kunnostusta maaliskuisena päivänä.
Parhaimmillaan rantalatu on ulottunut grillikodalta Timolaan.Hyvä on hiihtäjän hiihdellä.


Ennakkotietoja kesän 2018 tapahtumista

Kesäteatterissa Kiljusen herrasväki

Höljäkän kesäteatteri panostaa tulevana kesänä klassikkoon, kun kesäteatterissa seikkailee Kiljusen perhe. Samalla teatteri jatkaa kiitosta saaneella linjavalinnalla, koko perheen -teatteriesityksillä.

Jalmari Finnen teksteihin perustuvan näytelmän on sovittanut ja ohjannut Tuula Heikura.

Esitysajat julkistetaan piakkoin.Näytelmäpiiri kokoontuneena lukuharjoituksiin.
Kuvassa myös tuttuja kasvoja.Höljäkkä Areena on vielä lumen peitossa.


Maarianvaaran teatterin vierailuesitys Kätkäläinen

Maarianvaaran kesäteatteri vierailee Höljäkkä Areenalla torstaina 26.7.2018 esittäen kirjailija Simo Hämäläisen romaaneihin perustuvan näytelmän Kätkäläinen. Kätkäläinen eli Pietu Ahonen on itäsuomalainen korpifilosofi, jonka elämänpiiriä ja havaintoja Hämäläinen on kuvannut useammassa kirjassa sitten vuoden 1978, jolloin ensimmäinen Kätkäläis-romaani ilmestyi. Kielellä on tärkeä osuus Hämäläisen tuotannossa: Kätkäläiset elävät juurevan ja herkullisen murteensa voimalla. Itäsuomalainen puheenparsi maistuu varsin mainiosti Kätkäläisen tyyppisten veijarihahmojen suupielistä luettuna.


Kesätoripäivä 2018

Kesällä 2018 järjestetään kesätoripäivä lauantaina 14.7. klo 11 alkaen nuorisoseurantalon pihapiirissä. Perinteiseen tapaan kaikki ovat tervetulleita perustamaan oman toripöydän. Toivomme runsasta osallistujajoukkoa pöytien molemmin puolin. Samaan aikaan kesätorin kanssa on avoinna nuorisoseurantalon kesäkahvila, jossa voi kahvittelun lisäksi mm. hankkia erilaisia Höljäkkä-logolla varustettuja tuotteita sekä Höljäkkä-kirjan.

Tiedustelut kesätorista: Leena Eskelinen, puh. 050 5341320 tai Ansu Jääskeläinen, puh. 040 747 3636.


Kesäkahvila

Nuorisoseurantalon kesäkahvila on tuttuun tapaan avoinna kesätapahtumien yhteydessä kuten teatteriesitysten aikaan ja kesätoripäivänä lauantaina 14.7.2018. Tiedustelut kesäkahvilasta: Anne Rautajoki, puh. 0440 300030.


Viikonlopun junavuoro palautui takaisin

VR palautti aiemmin poistetun junavuoron Joensuu-Nurmes-välille sunnuntaina 25.3.2018. Tämä merkitsee sitä, että iltajuna lauantaisin ja aamujuna sunnuntaisin liikennöivät toistaiseksi samalla tavoin kuin kaikkina muinakin viikonpäivinä: Joensuu-Nurmes lauantaisin klo 18:00-20:06 (Höljäkässä klo 19:49), Nurmes-Joensuu sunnuntaisin klo 6:35-8:50 (Höljäkässä klo 6:51).

Liikenne- ja viestintäministeriön ja VR:n uusi sopimus on määräaikainen ja näillä näkymin voimassa vuoden 2019 loppuun asti.


Maaseudun arki -kilpailu on avattu

Millaista on elämä suomalaisella maaseudulla? Mistä hyvinvointi sekä hyvä ja turvallinen arki rakentuvat? Miten maaseutu asuinympäristönä vastaa näihin edellytyksiin?

Päätöksenteko ja palvelujen suunnittelu tarvitsevat asiantuntija- ja konsulttipuheen rinnalle maaseudun asukkaan äänen. Itä-Suomen yliopiston Karjalan tutkimuslaitos, Suomen Kylät ry ja Maaseutupolitiikan neuvoston Kansalaistoiminta ja hyvinvointi (KAHVEE) -verkosto järjestävät yhteistyössä kirjoitus- ja kuvakilpailun, jolla pyritään vastaamaan tähän tietotarpeeseen.

Kilpailulla kerätään ruohonjuuritason tietoa maaseudun arjesta, hyvinvoinnin ulottuvuuksista, palveluiden toimivuudesta ja kehittämistarpeista. Kerättyä tietoa hyödynnetään maaseutupolitiikan Kansalaistoiminta ja hyvinvointi -verkoston asiantuntijatyössä sekä Itä-Suomen yliopistossa tehtävässä maaseutututkimustyössä.

Lyhykäisesti kerrottuna:

Lisätietoja kilpailusta täältä.


Höljäkän kotisivun uusi osoite: holjakka.fi

Höljäkän kotisivu on saanut uuden, yksinkertaisemman osoitteen: www.holjakka.fi. Kotisivut ovat perustamisestaan eli vuodesta 1998 lähtien olleet oyk-osoitteessa, missä useimmat Nurmeksen kylien kyläsivut edelleen ovat. Sivusto luotiin aikanaan Oppiva Ylä-Karjala-projektin käynnistysvaiheessa, mutta projektin lopetettua toimintansa katsoimme ajankohdan tulleen muutokselle.

Samalla toimituksen yhteystiedot muuttuivat. Toimituksen uusi sähköpostiosoite on: leena.eskelinen@holjakka.fi.


Nuorisoseurantalon kunnostaminen jatkuu

Talkoovoimin tehty työ on usean vuoden ajan ollut ratkaisevassa asemassa nuorisoseuran ja kyläyhdistyksen käynnistämien hankkeiden toteutuksessa. Työn tulokset näkyvät nuorisoseurantalon ja sen pihapiirin rakennuksissa samoin kuin kyläympäristössä aina retkeilyreittejä myöten. Viimeisin suurempi urakka on tehty nuorisoseurantalon sisätilojen kunnostuksessa, josta lisää alla sekä jäljempänä teemahankkeiden yhteydessä. Osa juhlasalin kunnostuksesta on vaatinut ammattivoimia ja toteutettu palkkatyönä.

Lyhykäisyydessään tämänhetkinen tilanne on seuraavanlainen:
Nuorisoseurantalon juhlasali oli korjaustyön kourissa elokuun 2017 alussa.
Kuva 2017 Jaakko KorhonenSamaan aikaan juhlasalin korjauksen kanssa käynnistettiin
vesakon raivaus Konnantien varressa.
Kuva 2017 Jaakko Korhonen

Talkootyö jatkuu. Talkoista ilmoitetaan Ylä-Karjalan seurapalstalla ja nuorisoseuran sivuston kautta. Lisätietoja: Jaakko Korhonen, puh. 0400 578086.


Katsaus kesän 2017 tapahtumiin

Alla kerromme Höljäkän kesäteatteritarjonnasta Areenalla ja kesätorista, kahvilasta ja valokuvanäyttelystä, romunkeräyksestä, runoillasta nuorisoseurantalolla sekä kurpitsakilpailun tuloksista.


Kesäteatterissa Risto Räppääjä ja viimeinen tötterö

Koko perheen teatterilinja jatkui Höljäkän kesäteatterissa ja samoin Risto Räppääjä-esitysten sarja, kun kesän näytelmänä esitettiin Risto Räppääjä ja viimeinen tötterö. Erityisen paikallisen leiman esitykseen toi se, että näytelmän tapahtumat sijoittuvat Höljäkkään. Matkaavathan päähenkilöt junalla Höljäkkään, jossa Konnan seisakkeella tapahtuneen välikohtauksen jälkeen alkaa todella tapahtua. Lyhyesti kerrottuna tarina rakentuu seuraavasti:

Herra Lindberg syö viimeisen keksijäätelötötterön, joka on Riston herkkua ja jota ilman hän ei voi elää. Alkaa jäätelön etsintä ja paljastuu, että tötteröitä on vielä jäljellä Höljäkän kesäkioskissa. Alkaa jännittävä junamatka kohti Höljäkkää. Kuka onkaan tuo salaperäinen nainen junassa ja mitä kaikkea tapahtuukaan Konnan seisakkeella? Onkohan siellä Höljäkän kioskissa vielä jäljellä keksijäätelötötteröitä vai tuliko turha reissu?Rauha ja herra Lindberg konduktöörin tiukassa otteessa, taustalla Risto ja Nelli.
Kuva 2017 Peter Laursen

Näytelmän ohjauksesta ja sovituksesta vastasi Höljäkän teatterin "grand old lady" Tuula Heikura. Itse tarina perustuu kirjailijasisarusten Sinikka ja Tiina Nopolan samannimiseen kirjaan "Risto Räppääjä ja viimeinen tötterö", jonka julkistamistilaisuus oli Höljäkässä kesällä 2008.

Esityksiä oli kaikkiaan kaksitoista 4.7.-3.8. välisenä aikana; koeluontoisesti kaksi viimeistä esitystä elokuun puolella. Näytelmää kävi seuraamassa noin 1900 katsojaa. Sään suhteen oltiin onnekkaita, sillä kesän sadepilvet eivät osuneet Areenalle esitysten aikaan.

Kuvia kesän näytelmästä on nähtävissä teatterisivustolla. Kuvia Höljäkkä Areenasta muiden tilaisuuksien näyttämönä on omalla sivustollaan.

Teatterisivustolla kerrotaan myös Risto Räppääjä ja viimeinen tötterö -näytelmän maailmanensi-illasta kesällä 2010. Esitys oli samalla Höljäkän ulkoilmateatterin 10-vuotisjuhlatapahtuma.


Kesätori ja kesäkahvila

Höljäkän kesätori järjestettiin kahtena heinäkuun lauantaina, molemmat tuttuun tapaan klo 11-13. Myynnissä oli makeaa ja suolaista kahvileipää, käsi- ja puutöitä ja erilaista kirpputoritavaraa, ja monia uusia tuotteita runokirjasta kotitekoiseen sinappiin ja saippuaan - iloisena asiana valikoiman laajentuminen uusien myyjien myötä. Satokauden myöhäisyyden takia puutarhan ja metsän antimet eivät ehtineet mukaan.

Toisena kesätoripäivänä lauantaina 22.7., jolloin höyryjuna liikennöi Nurmeksen ja Höljäkän välillä, torilla oli perinteisten myyntipöytien lisäksi mm. esittelyssä Höljäkässä kehitetty vasikankuljetushäkki, joka sai 1. palkinnon maatilan turvallisuuskilpailussa vuonna 2016. Torilla saattoi myös kokeilla niin tikanheittotaitoaan kuin arpajaisonneaan pienarpajaisissa.Maunolan tilalla kehitetty vasikankuljetushäkki.
Kuva 2017 Peter LaursenTikanheitossa museojunan tauolla.
Kuva 2017 Peter LaursenPienarpajaiset kiinnostivat.
Kuva 2017 Peter Laursen

Samaan aikaan kesätorin kanssa toimi kesäkahvila, jossa saattoi nauttia makoisat pullakahvit. Myynnissä oli myös jääteloä, limsaa ja karkkeja sekä Höljäkkä-tuotteita, mukaanlukien Höljäkkä-kirja. Kahvila oli tuttuun tapaan avoinna myös kesäteatteriesitysten ja muiden kesätapahtumien yhteydessä


Höyryjunalla Höljäkkään

Toisena kesätoripäivänä, lauantaina 22.7. Höyryraide Oy liikennöi Nurmeksesta Höljäkkään ja takaisin. Kalustona oli kuvassa näkyvä Höyryveturi Hv3 995 Lokomo 137/1941 ja kolme matkustajavaunua.

Juna saapui Höljäkkään kesätorin ja kesäkahvilan avautuessa. Matkalaisilla oli siten mahdollisuus tehdä toriostoksia ja nauttia kahveista ja tuoreista leivonnaisista nuorisoseurantalon kahviossa. Ja tutustua valokuva- ja lasityönäyttelyyn talon salissa samoin kuin Höljäkän kyläkeskuksen ja nuorisoseurantalon uudistuneeseen ympäristöön. Torilla oli vilskettä, sillä juna toi tulleessaan koko joukon matkustajia, mm. useampikymmenhenkisen venäläisen nuorisoryhmän ohjaajineen.Museojunan matkustajia saapumassa Höljäkän asemalle,
josta matka jatkui torille ja kahvilaan.
Kuva 2017 Peter Laursen


Valokuva- ja lasityönäyttely

Nuorisoseurantalolla oli heinäkuussa esillä Asko Kuittisen konnanlampiaiheisia valokuvia ja Anneli Pulkkisen niinikään konnanlampiaiheisia lasitöitä. Näyttely oli avoinna kesäteatteriesitysten aikaan samoin kuin kesätorin ja kesäkahvilan aukioloaikoina. Asko Kuittinen tunnetaan Suomalainen maisema-kuvistaan, joista niinikään monet ovat lähiseudulta.


Maarianvaaran teatterin vierailuesitys Siunattu hulluus

Maarianvaaran kesäteatteri vieraili Höljäkkä Areenalla jo kuudetta kertaa. Kesän näytelmänä esitettiin Aapelin komedia Siunattu hulluus, jossa seurattiin Rummukaisten veljesten matkaa hullujenhuoneelle. Esitys oli yleisömenestys, sillä se keräsi areenantäyteisen katsojakunnan.

Näytelmän oli dramatisoinut ja ohjannut Juhani Joensuu ja sen musiikista vastasi Erkki Räsänen.

Nimimerkki Aapelin takana on kuopiolaissyntyinen kirjailija ja sanomalehtimies Simo Puupponen, joka kirjoitti Siunatun hulluuden vuonna 1948. Puupposen tuotannon ominaispiirteenä on salaviisauksilla höystetty savolaishuumori. Romaanin pohjalta on mm. tehty elokuva vuonna 1975. Sen ohjasi Rauni Mollberg yhdessä Panu Rajalan kanssa tekemänsä käsikirjoituksen pohjalta.Hilpeänhaikea runoilta

Heinäkuun lopulla joukko Ylä-Karjalan kansalaisopiston lausujia Riitta Tiensuun johdolla loihti yhdessä lieksalaisten musiikinopiskelijain Henriikka Kokkosen ja Samuli Pursiaisen kanssa lämminhenkisen runoillan. Vivahteikkaasti tulkitut ja esitetyt runot yhdistettynä hienosti valittuun ja tulkittuun musiikkiin täytti etukäteisilmoituksen lupauksen hilpeänhaikeasta heinäkuun illasta runojen ja musiikin parissa.Eläytyvää runojen tulkintaa.
Kuva 2017 Peter LaursenHilpeänhaikean illan toteuttajat yhteiskuvassa tilaisuuden päättyessä.
Kuva 2017 Peter LaursenMusiikista vastasivat Henriikka Kokkonen ja Santeri Pursiainen.
Kuva 2017 Peter Laursen


Romunkeräys

Jokakesäinen metalliromun ja akkujen keräys toteutettiin jälleen kesä-elokuussa. Metalliromua ja akkuja saattoi toimittaa urheilukentän kupeessa olevaan lavaan. Keräys osoittautui todella tarpeelliseksi, sillä romua kertyi runsain määrin.


Kurpitsakilpailu ja muikkukestit

Höljäkän kesätapahtumien sarja päättyi lauantaina 9.9., kun nuorisoseurantalon pihapiirissä järjestetyssä mittaustilaisuudessa ratkaistiin Höljäkän kurpitsakilpailun tämänvuotinen voittaja. Kesän 2017 suurimman kurpitsan kasvattajan tittelin vei Reino Mustonen 64-senttisellä kurpitsalla. Jaetulle toiselle sijalle päätyivät viimevuotinen voittaja Tuula Haaranen ja Marja Eskelinen ja pistesijoille Silja Suhonen ja Kauko Eskelinen. Voittaja palkittiin perinteiseen tapaan Höljäkkä-paidalla ja kunniakirjalla.

Mittaustilaisuudessa ei huonon satokauden takia ollut tarjolla kurpitsakeittoa, vaan sen sijaan paistettuja muikkuja, joita kyläyhdistys tarjosi kahvien kera. Tilaisuuden yhteydessä oli mahdollisuus tutustua Everikin puiston istutuksiin Anneli Pulkkisen opastuksella. Lisäksi syyspäivän tapahtumaann osallistuneet saattoivat ihailla nuorisoseurantalon juhlasalin uudistunutta ilmettä.Höljäkän 2017-kurpitsakilpailun voitto lankesi Reino Mustoselle.
Kuva 2017 Anne RautajokiAnneli Pulkkinen esitteli Everikinpuiston istutuksia.
Kuva 2017 Anne Rautajoki


Junaliikenteelle kahden vuoden jatkoaika

Junaliikenne Joensuun ja Nurmeksen välillä jatkuu näillä näkymin vuoden 2019 joulukuun puoliväliin asti. VR ja liikenne- ja viestintäministeriö ovat päässeet sopimukseen siitä, että junaliikenne uhanalaisilla rataosuuksilla jatkuu 14.12.2019 saakka.

Päätös velvoiteliikenteen jatkamisesta julkistettiin 27.6.2017. Nurmeksen ja Joensuun välillä liikennöi toistaiseksi kaksi päivittäistä junavuoroa muina päivinä paitsi viikonloppuisin, jolloin lauantaisin ja sunnuntaisin on vain yksi junavuoro. Lauantain iltajuna ja sunnuntain aamujuna eivät enää kulje.

Osto- ja velvoiteliikenteellä pyritään täydentämään junaliikenteen vuorotarjontaa ja mahdollistamaan liikenne sellaisilla yhteysväleillä, joihin liikennettä ei markkinaehtoisesti synny. Sekä Joensuun ja Pieksämäen että Joensuun ja Nurmeksen välinen liikenne ovat kuuluneet vuoden 2016 joulukuusta lähtien kokonaan velvoiteliikenteeseen.

Ministeriössä valmistaudutaan edelleen rautateiden henkilöliikenteen kilpailun avaamiseen. Henkilöliikenteen loppumisen uhka Joensuu-Nurmes rataosuudelta ei ole tehdyn sopmuksen myötä väistynyt.


Höljäkkä osana Suomi100-juhlavuotta

Höljäkän nimikkokuusi

Höljäkkä on saanut oman nimikkokuusen Nurmekseen perustetussa kuusipuistossa, Kotiseudun kuusikossa, joka istutettiin Suomi100-juhlavuoden kunniaksi. Höljäkän kuusi on numero 20. Kuusipuisto sijaitsee Ikolan museon läheisyydessä.

Kuusipuiston taimet ovat peräisin Suomen 50-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Rauhalan koululle v. 1967 istutetun Kotikuusen taimikosta. Rauhalan kotikuusi on taas yksi Helsingin Kaivopuistoon vuonna 1917 istutetun itsenäisyyden kuusen siemenistä kasvatetuista kuusista.Höljäkän nimikkokuusi kuvattuna heinäkuussa 2017.
Kuva Peter Laursen


Veteraanipäivän ilta Höljäkässä 27.4.2017

Veteraanipäivän ilta Höljäkässä oli toinen kahdesta Nurmeksessa järjestetystä veteraanipäivän tilaisuudesta. Höljäkän hautausmaalla pidetyn hartaustilaisuuden ja seppeleenlaskun jälkeen kokoonnuttiin nuorisoseuran talolle, jossa duetto Marko Tuovinen ja Risto Ryynänen esitti sota-ajan lauluja ja tarinoita sodasta. Tämän Raskas rauha -esityksen jälkeen siirryttiin yhteiseen kahvipöytään.

Nuorisoseuran puheenjohtaja Mikko Nevalainen muistutti tervehdyssanoissaan, että veteraanipäivän perinne aloitettiin tasan 30 vuotta sitten ja mainitsi, miten meillä kaikilla on sota-ajan eläneitä ja sodassa olleita tuttuja ja sukulaisia. On aika kiittää tätä sukupolvea isänmaan eteen tehdystä työstä.

Tilaisuus oli osa Suomi 100 vuotta -tapahtumaketjua. Järjestelyt toteutettiin Höljäkän nuorisoseuran, kyläyhdistyksen ja Nurmeksen kaupungin yhteistyönä.Seppeleenlasku Höljäkän hautausmaalla
kansallisena veteraanipäivänä 2017.
Kuva Marja Eskelinen


Höljäkän nuorisoseuran Leader-hankkeet

Hankerintamalla tapahtuu! Höljäkän nuorisoseura on saanut myönteisen rahoituspäätöksen kolmelle uudelle hankkeelle, jotka edistävät kylän elinvoimaisuutta. Näistä kaksi on Vaara-Karjalan Leader ry:n teemahankkeiden Kestävästi kehittyvät kylät ja Viritetyt vempaimet alatoimenpiteitä, kun taas kolmas hanke Höljäkkä - liikkuva kylä on nuorisoseuran itsensä hallinnoima. Hankkeet toteutetaan yhteistyössä Höljäkän kyläyhdistyksen kanssa vuosina 2017-2018.

Kerromme alla ensin kolmesta uudesta vuosien 2017-2018 Leader-hankkeesta ja sen jälkeen vuosien 2016-2017 teemahankkeista. Jälkimmäiset on toteutettu aikataulun mukaisesti syyskuun 2017 loppuun mennessä.

Hankkeiden toteutukseen on saatu merkittävä rahoitus Vaara-Karjalan Leader ry:ltä, mutta hankkeet edellyttävät myös omarahoitusta ja samoin ison panoksen talkootyötä. Osa rakentamiseen tarvittavasta ammattityöstä teetetään palkkatyönä.


Kolme uutta teemahanketta vuosina 2017-2018

Hankkeen Kestävästi kehittyvät kylät tavoitteena on hankkia Höljäkän nuorisoseurantalolle aurinkosähköjärjestelmä akustoineen parantamaan energiaomavaraisuutta. Juhlasaliin asennetaan ilmalämpöpumppu ja salin ikkunat kunnostetaan ja tiivistetään. Lisäksi raivataan pusikoituneita alueita Pienen Everikkilammen rannalta ja Everikinpuron alkuosasta sekä Konnankolon laavun ympäristöstä.

Hankkeen toimenpiteitä ovat:

Hankkeen Viritetyt vempaimet tavoitteena on hankkia nuorisoseuran käyttöön toiminnassa ja tapahtumien järjestämisessä tarvittavia laitteita, koneita ja välineitä. Hankkeen toimenpiteitä ovat seuraavat hankinnat:

Höljäkkä - liikkuva kylä -hankkeessa keskitytään Höljäkän kylän ulkoliikuntapaikkojen rakentamiseen ja kunnostamiseen. Suunniteltuja toimenpiteitä ovat 1980-luvulla rakennetun 1,5 km:n pituisen valaistun hiihtoladun peruskunnostus, osittain metsittyneen urheilukentän raivaus ja siistiminen, kylän uimarannan raivaus, pukukoppien kunnostus ja uuden laiturin rakentaminen sekä frisbee-golfradan heittopaikkojen rakentaminen ja opasteiden pystytys. Rata on pituudeltaan noin 1,2 km ja sisältää yhteensä yhdeksän koria ja heittoväylää. Hankkeen avulla halutaan vahvistaa Höljäkän kylän elinvoimaisuutta sekä lisätä sen houkuttelevuutta asuin- ja vapaa-ajanympäristönä. Hanke aktivoi alueen asukkaita ja monipuolistaa mahdollisuuksia erilaisten tapahtumien järjestämiseen yhteistyössä muiden maaseudun toimijoiden kanssa.


Vuosien 2016-2017 teemahankkeet toteutettu

Vuosina 2016-2017 toteutetut hankkeet parantavat nuorisoseuran talon kuntoa ja talon ja Areenan toimivuutta niin kesätapahtumien järjestämisessä kuin ympärivuotisessa käytössäkin. Hankkeiden nimet kertovat omalla tavallaan niiden sisällöstä:

"Talo eläväksi" sisältää mm. talon wc-tilojen kunnostamisen, vesikeskuksen rakentamisen keittiön yhteyteen, keittiön ja sen viereisen kerhotilan muuttamisen talvilämpimiksi ja ilmalämpöpumppujen hankinnan peruslämmön ylläpitoa varten näissä tiloissa ja yläkerran asuintiloissa, talon lukituksen uusimisen, ajanmukaisen inva-luiskan rakentamisen pääsisäänkäynnin yhteyteen, piha- ja tienvarsiopasteiden hankinnan yleisötilaisuuksia varten, aidan rakentamisen tontin ympärille ja kalustohankintoja keittiön toimivuuden parantamiseksi.

"Tekniikka toimivaksi" sisältää erilaisia kone- laite- ja tarvikehankintoja kuten kannettava tietokone, lasertulostin, sähköliesi ja kassakone, ulkokäyttöön soveltuvat kaiuttimet, kaasugrilli, jauhesammuttimia sekä kevytrakenteiset muunneltavat esiintymislavaelementit.

"Talo lämpimäksi" käsittää mm. nuorisoseurantalon hormiston saneerauksen, varaavan uunin ja takan rakentamisen eteiseen ja pieneen saliin, näyttämön alapohjan ja juhlasalin yläpohjan lämmöneristyksen, salin valaistuksen uusimisen, piha-alueen valaistuksen nykyaikaistamisen ja kevythirsisen myyntipisteen rakentamisen ulkoalueelle kesätapahtumia varten.

Hankkeiden toteuttaminen käynnistyi vuoden 2016 keväällä ja merkittävä osa niistä saatiin toteutetuksi vuoden 2016 aikana. Alkukesästä 2016 talon pääportaiden yhteyteen rakennettiin inva-luiska, joka on osoittautunut todella hyvin toimivaksi. Samoin talon varustetasoa mm. tapahtumien järjestelyyn on kohennettu erilaisin kone-, laite- ja tarvikehankinnoin siten että "Tekniikka toimivaksi/Koneet kohilleen" saatiin kokonaisuudessaan toteutetuksi hankesuunnitelman mukaisesti lokakuussa 2016.

"Talo eläväksi/Tuunaa kyläsi"-hankkeen toteutus alkoi kesällä 2016 ja eteni hyvää vauhtia myös syksyn aikana. Inva-luiskan lisäksi on valmistunut nuorisoseurantalon tonttia ympäröivä aita. Suunnitellut ilmalämpöpumput on asennettu ja ne ovat käytössä, samoin talon sisävessojen remontti on saatu päätökseen. Myös muut toimenpiteet kuten lukitusten uusinta, lisälämpöeristykset ja tienvarsiopasteiden hankinta sekä loput kalustohankinnat saatiin toteutetuksi aikataulun mukaisesti vuoden 2016 loppuun mennessä.

"Talo lämpimäksi/Raitin remontit"-hankkeen toteutus käynnistyi tammikuun 2017 alussa pidetyillä uuniremonttitalkoilla. Kevään aikana korjattiin savuhormit ja rakennettiin uusi uuni eteiseen, jonka kamina purettiin juhlasalin kaminoiden varaosiksi. Loppukevään ja alkukesän aikana rakennettiin ulkomyyntipisteen laajennus. Loppukesästä ja alkusyksystä on vuorossa ollut juhlasalin laipion ja yläpohjan lämmöneristyksen uusiminen sekä sähkötyöt. Samassa yhteydessä lisättiin myös näyttämön alapohjan lämmöneristystä. Toteutusaikaa tälle hankkeelle oli 30.9.2017 saakka ja se saatiin päätökseen määräajassa.

Hankkeiden etenemisestä ja järjestettävistä talkoista tiedotetaan myös Höljäkän nuorisoseuran sivustolla.


Höljäkkä "Vähähiilinen kylä"-hankkeessa

Höljäkkä ja Lipinlahti valittiin keväällä 2016 käynnistyneeseen Vähähiiliset kylät -hankkeeseen, johon valittiin seitsemän pohjoiskarjalaista kohdekylää. Hankkeen alkuvaiheessa etsittiin avoimen haun kautta ympäristöasioista kiinnostuneita kyliä ja ehdokkaita tuli runsaasti ympäri maakuntaa. Ensimmäisessä vaiheessa mukaan valittiin seitsemän kylää; Kunnasniemi/Kontiolahti, Kelvä/Lieksa, Höljäkkä ja Lipinlahti/Nurmes, Kesälahti, Mäkikylät/Ilomantsi, Mulo-Niittylahti/Joensuu-Pyhäselkä ja Kovero/Joensuu-Eno.

Hankkeen perusidea on tämä: Kysymyksessä on aina oman kylän näköinen ja kokoinen prosessi ja toiminta. Jokainen pieni tai suuri idea on tervetullut. Tärkeintä on asioiden yhdessä pohdinta ja yhteistyö oman ympäristön hyväksi.

Ensimmäinen kokoontuminen järjestettiin Lipinlahdessa 17.5.2016 ja Höljäkän ja Lipinlahden ympäristösuunnitelman laatiminen jatkui 22.8. Höljäkän nuorisoseuran talolla pidetyssä kyläillassa, jossa ideoitiin käytännön tekoja oman kyläympäristön kehittämiseksi. Ideointia jatkettiin 26.9. Lipinlahdessa pidetyssä kokoontumisessa, jossa myös läpikäytiin kyläkyselyn tuloksia. Kyläympäristösuunnittelu jatkui 25.10. Höljäkän nuorisoseuran talolla jäteillassa, yhdessä Jätekukko Oy:n ympäristökouluttajan ja kunnan ympäristösuojelusihteerin kanssa. Tällä haavaa viimeisin kyläilta pidettiin Haikolassa tammikuussa 2017, minkä jälkeen työskentely on jatkunut mm. rahoitushakemusten laatimisen merkeissä aurinkopaneeli-investointeihin liittyen.

Kyläilloista tiedotetaan mm. Ylä-Karjalan ja nuorisoseuran sivuston avulla. Lisätietoja hankkeesta Maaseudun sivistysliiton sivustolta.Höljäkän ja Lipinlahden kyläilta tammikuussa 2017 Haikolassa.
Kuva © 2017 Marja Eskelinen


Höljäkän ympäristöhankkeista

Höljäkänrivin tilanne

Nurmeksen vuokrataloyhtiön omistaman Höljäkänrivin tilanne on ollut käsiteltävänä mm. Nurmeksen kaupunginvaltuustossa kiinteistön käyttöasteen ja kunnon takia. Useita asuntoja on ollut pitkään tyhjillään eikä uusia asukkaita ole löytynyt. Tilanne on johtanut siihen, että rivitalot on päätetty purkaa. Tämänhetkisten tietojen mukaan purkaminen toteutetaan vuoden 2018 keväällä.

Höljäkänrivi on Höljäkän kyläkeskuksen tuntumassa sijaitseva kolmen talon kokonaisuus, joka rakennettiin 1980-luvun alussa.


Uusi jätevedenpuhdistamo

Höljäkkään on tulossa uusi jätevedenpuhdistamo. Höljäkän jätevedenpuhdistamon saneeraus on Nurmeksen kaupungin rakennepäällikön mukaan yksi vuoden 2017 investointikohteista Nurmeksessa.

Höljäkän vesihuollosta ja vesihuollon kehittämisestä Nurmeksen kaupungin alueella voi lukea lisää Höljäkän kyläkaavasta ja Pielisen Karjalan vesihuollon kehittämissuunnitelmasta vuoteen 2030.


Kyllästämön maa-alueen kunnostus

Itä-Suomen aluehallintovirasto myönsi maaliskuussa 2017 ympäristöluvan Höljäkän kyllästämön maaperän kunnostukseen. Asia on ollut vireillä jo pitempään ja alueelle on laadittu kunnostussuunnitelma pilaantuneen maaperän käsittelyyn, jonka aluehallintovirasto on hyväksynyt tietyin vesiensuojelua koskevin tarkennuksin. Toimenpiteiden suunnittelu on tarkoitus käynnistää kuluvan vuoden aikana. Ympäristöluvan mukaan kunnostustöiden on valmistuttava viimeistään vuonna 2025.

Kyllästämöalueen maaperä kunnostetaan poistamalla pilaantuneita maa-aineksia ja korvaamalla ne puhtailla tai kyllästämöalueelta peräisin olevilla lievästi pilaantuneilla maa-aineksilla, minkä jälkeen suurin osa kunnostetuista alueista asfaltoidaan ja muu alue peitetään puhtaalla maa-aineksella. Pääsääntöisesti maa-ainesta poistetaan noin puolen metrin syvyydeltä paitsi kyllästämörakennuksen lähistöltä, missä haittapitoisuudet ovat korkeimpia. Kyllästämöalueelta Suureen Everikinlampeen johtavasta ojasta poistetaan pilaantuneet maa-ainekset ja oja maisemoidaan puhtaalla maalla.

Ympäristöhaitat ovat syntyneet varhaisemmasta kyllästämötoiminnasta, jolloin ympäristöä koskeva säännöstö ja valvonta olivat nykyisen mittapuun mukaan puutteelliset. Nykyinen tarkasti luvitettu kyllästämötoiminta ei ympäristöviraston mukaan sisällä ympäristöriskejä. Ympäristöluvassa velvoitetaan kuitenkin seuraamaan jatkossakin esim. Suuren Everikinlammen veden laatua lammesta otettavin mittauksin.

Mainittakoon, että maa-alueen kunnostus on ollut vireillä yli kymmenen vuoden ajan ja itse lupaprosessi vuodesta 2015 lähtien. Aluehallintoviraston mukaan prosessi on kestänyt näinkin kauan, koska asia on vaatinut monia selvityksiä. Tästä kertoo lupapäätöksen laajuus, sillä kyseessä on liitteineen kaikkiaan 65 sivua sisältävä asiakirja. Ympäristöluvan hakijoina ovat Metsä Board Oyj, Scanpole Oy ja Stora Enso Oyj.


Henkilöuutisia

Tuula Heikura vuoden ohjaaja

Tuula Heikura valittiin joulukuussa 2016 vuoden ohjaajaksi Pohjois-Karjalassa tunnustuksena pitkäaikaisesta toiminnastaan Höljäkän teatterin ohjaajana. Erityiskiitosta sai teatterin rohkea suuntaus koko perheen -teatteriesityksiin ja eri-ikäisten mukanaolo teatteritoiminnassa. Nuorisoseurat Pohjois-Karjala kertoo Tuula Heikuran valinnasta näin:

Tuula Heikura on pitkän uran tehnyt nuorisoseura-aktiivi. Höljäkän Nuorisoseuran koko perheen näytelmät keräävät Nurmeksessa nuorisoseurantalon vieressä sijaitsevalle Höljäkkä Areenalle aina vakiokävijöiden lisäksi uusia kasvoja. Seura on viimeisten vuosien aikana profiloitunut koko perheen teatteriksi ja lapset ovatkin toivottua yleisöä Höljäkässä. Tuulan porukassa kaikki saavat olla mukana. Höljäkän Nuorisoseuran näytelmät on toteutettu aina laadukkaasti ja hyvällä meiningillä.

Tuula itse kertoo tunnelmistaan näin: Olin todella yllättynyt vuoden ohjaaja -tittelistä, ja se merkitsee minulle todella paljon. Tunnustus lisää tietoisuutta siitä, että tekemääni työtä nuorisoseuran hyväksi arvostetaan, vaikka olen edelleen vain yksi meistä kaikista nuorisoseuralaisista. Tunnustuksen saaminen innostaa eteenpäin ja nuorisoseuran toiminnan jatkuminen on edelleen sydäntäni lähellä. Olen ollut nuorisoseuran toiminnassa mukana jollain tavalla varmaan liki 30 vuotta. Lapsenikin ovat kaikki olleet mukana nuorisoseuran toiminnassa ja ovat edelleen lapsenlapsia myöten jäseniä Höljäkän nuorisoseurassa. Minusta on ollut erittäin ihana tehdä tätä koko perheen teatteria ja se on harrastuksena antanut minulle erittäin paljon.

Teatterisivustolla on kuvaus Höljäkän teatterin toiminnasta ja kuvia niistä monista näytelmistä, jotka vuosien varrella on toteutettu Tuula Heikuran ohjaamana.


Jaakko Korhonen, Leader-moniottelija

Leader-toiminnan 20-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Pohjois-Karjalan Leader-ryhmät palkitsivat ansioituneita oman paikallisyhteisönsä kehittäjiä, puurtajia ja paikallisuutta tukevaa toimintaa lokakuussa 2016. Hyväntuulisuus, periksiantamattomuus, ammattitaito, kasvu ja idearikkaus vilahtelevat palkittavien perusteluissa.

Höljäkän nuorisoseuran monivuotinen aktivisti Jaakko Korhonen palkittiin erityisenä Leader-puurtajana. Vaara-Karjalan Leader perustelee palkintoa lyhyessä ytimekkyydessään näin: Jaakko tunnetaan Leader-toiminnan moniottelijana ja ideanikkarina. Ideat toteutuvat Jaakon käsissä hymyssä suin. Mainittakoon, että Jaakko on vuosien ajan ollut hankeammattilainen toimiessaan erinäisten Höljäkän nuorisoseuran toteuttamien hankkeiden laatijana, vastaavana ja toteuttajana muun talkooporukan kanssa.

Samassa yhteydessä Vaara-Karjalan Leader ry palkitsi Vuokon eteläisen kylän Juuasta Leader-kylänä. Lisäksi Vaara-Karjalan Leader palkitsi Lieksan kaupunkikeskustayhdistyksen Leader-tekopalkinnolla.


Esa Kortelainen Nurmeksen riistanhoitoyhdistyksen uusi puheenjohtaja

Höljäkän Erän pitkäaikainen puheenjohtaja Esa Kortelainen valittiin alkuvuodesta 2017 Nurmeksen riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtajaksi.


Kiinnostavat kyläkirjat

Syksyn 2016 aikana ilmestyi kaksi kiinnostavaa eri lähtökohdista tehtyä kyläkirjaa, jotka varmaan kiinnostavat Höljäkkä-kirjan lukijapiiriä. Lipinlahden kyläkirja "Lipinlahti - kylä Pielisen rannalla" julkistettiin joulukuussa 2016. Kirja on monivuotisen työn tulos jonka syntymiseen monet ihmiset ovat vuosien saatossa osallistuneet mm. keräämällä haastattelutietoa ja kuva-aineistoa. Aikaisempien puurtajien työtä on viimeisinä vuosina jatkanut 10-henkinen kirjatyöryhmä.

Kirjassa Lipinlahden menneisyyttä käsitellään monelta kantilta alkaen Lipinlahden nimen alkuperän pohdinnalla sekä muun nimistön esittelyllä. Kirjassa kerrotaan sota-ajasta, maatalouden kehittymisestä, liikenneyhteyksien kehittymisestä sekä kaupankäynnistä sekä käsitellään laajasti Lipinlahden asutushistoriaa. Lipinlahden, Kopraksen ja Kuokanvaaran kansakoulut käydään läpi oppilasluetteloineen. Samoin kuvataan kylän hengellistä elämää, mukaan lukien opiston historia, esitellään perinteisiä työtapoja ja ammatteja ja kerrotaan kylältä lähtöisin olevista eri alojen merkkihenkilöistä.

Lipinlahti - kylä Pielisen rannalla on 640-sivuinen opus, jossa on runsaasti arvokkaita kuvia entisajan arjesta tarkkoine vuosiluku- ja henkilötietoineen. Edellä mainitun linkin lisäksi kirjaa on Nurmeksessa saatavissa myös kirjakauppa Sanahelinästä.


Toinen kiinnostava kyläkirja "Kotona, kylässä, liikkeellä, Sivakka ja Rasimäki arjen ja mielen tiloina" on uusin raportti Itä-Suomen yliopiston Sivakan ja Rasimäen kyliin kohdistuneesta monivuotisesta tutkimushankkeesta, joka on ollut käynnissä 1970-luvulta asti. Tutkimusraporttien lisäksi Sivakasta ja Rasimäestä on tehty myös useampi tv-dokumentti.

Tässä kirjassa kylät jäsentyvät muutoksessa olevina paikkoina, joissa ihmiset niin elävät kuin pistäytyvät. Toisaalta kylät ovat kaivattuja ja muisteltuja kotipaikkoja. Kirjassa äänen saavat yksittäisten ihmisten elämäntarinat, kylistä lähteneiden muistelut ja karjalaisuus. Keskeinen näkökulma on liikkuvuuden vaikutukset ihmisten elämään ja maaseudun kehitykseen.

Sivakan ja Rasimäen kyliä koskevia raportteja on julkaistu viidellä vuosikymmenellä. Pitkään jatkuneen tutkimuksen aikana suomalainen yhteiskunta, maaseutu ja tutkimusotteet ovat kokeneet suuria muutoksia. Tutkimusotteet ovat vaihtuneet ja niin ikään kyliä koskevat tulkinnat. Uusin kirja Kotona, kylässä, liikkeellä sisältää myös kiinnostavan katsauksen aikaisempien kirjojen perusteemoihin ja kylätutkimuksen kehityssuuntiin. Kirja on siten kiinnostavaa luettavaa kotiseutuharrastajille, kyläaktiiveille ja maaseudun kehittäjille kuin myös yleisemmin yhteiskunta- ja kulttuurintutkimuksesta kiinnostuneille. Kirjan on kustantanut Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.


Toimittajan pöydältä

Koosteita tapahtumista

Olemme lisänneet sivustolle kaksi uutta palstaa, jotka käsittelevät kahta Höljäkässä toteutettua suuren luokan hanketta. Toinen on Höljäkkä Areena ja toinen Höljäkkä-kirja. Molemmat saivat päivänvalon vuonna 2012. Lisäksi Höljäkän keskustaajaman osayleiskaava muodostaa oman palstansa.

Valokuituverkkoa koskeva aineisto on siirretty osaksi Kuvia-sivustoa, joka on kokoelma lyhyitä koosteita, jotka tavalla tai toisella koskettavat Höljäkkää.


Luokkakuvia Höljäkän koulujen oppilaista

Sivulla Luokkakuvia on kuvia Höljäkän koululaisista vuosina 1923-1990. Täydennämme kuvakokoelmaa mahdollisuuksien mukaan ja toivomme lisää kuvia erityisesti Pohjois-Höljäkän koululaisista sekä kaikista koulurakennuksista niin sisältä kuin ulkoa. Viimeksi kuvakokoelma on täydentynyt 20-luvulta olevilla kuvaharvinaisuuksilla ja Pohjois-Höljäkän koululaisista otetuilla kuvilla. Monet kiitokset saamistamme uusista kuvista niiden lähettäjille!


Kotisivut ja Höljäkkä-lista

Uudistamme ja kehitämme kotisivuja koko ajan. Kerro mielipiteitäsi sivuista ja lähetä aineistoa toimitukseen.

Höljäkän tapahtumista ja uutisista tiedottamiseen on olemassa ns. Höljäkkä-lista. Se on postituslista, jolle sekä vakinaisesti Höljäkässä asuvat että ns. etähöljäkkäläiset ovat tervetulleita. Lähetämme listalla oleville Höljäkkä-aiheista postia muutaman kerran vuodessa - mm. Höljäkän tapahtumista, kesän palveluista jne. Listalle pääset lähettämällä sähköpostiosoitteesi toimitukseen. Osoitetiedot ovat luottamuksellisia eikä niitä anneta muiden listalla olevien taikka ulkopuolisten käyttöön. Jos osoitteesi muuttuu, muistathan ilmoittaa uuden!